Довіра населення до банків, підірвана нестабільністю гривні, схоже, почала повертатися. Як повідомив Національний банк України, з 26 листопада відзначають щоденне зростання депозитів громадян у гривнях. За тиждень вони збільшилися на 1,7 млрд. грн. Однак оптимізм НБУ розділяють не всі. За даними останніх соцопитувань, близько 70 відсотків населення України не хочуть зв’язуватися з банками, які щодня «радують» вкладників новими поборами. Зокрема, деякі з них вигадали брати комісію за зняття депозитів. Пояснюється це необхідністю компенсації витрат банку із закупівлі наявних коштів, які нині у дефіциті. Втім, комісію можна обійти, знімаючи депозит уроздріб, але... неприємний осад залишається. Експерти вважають, що такі заходи не сприяють залученню клієнтів, однак у нинішній ситуації мало хто про це думає.

На щастя, деякі банки все-таки готові йти назустріч клієнтам, розуміючи їхні проблеми в цій ситуації. Найближчими днями вони навіть збираються підписати меморандум з Національним банком України і Міністерством фінансів про спільні узгоджені дії із врегулювання проблем повернення кредитів громадянами й підприємствами. Документ містить кілька варіантів розв’язання проблем у відносинах «банк—позичальник». У ньому передбачені також заходи НБУ та Міністерства фінансів для підтримки банків.

Але вже сьогодні українські компанії показують приклади врегулювання проблемних питань в умовах фінансової нестабільності. Так, концерн «Беарс Фуд Інгредієнтс», що є одним з найбільших в Україні виробників добавок для харчової промисловості, днями зумів домовитися зі своїм фінансовим партнером — «БГ Банком» про продовження співробітництва. «Банк, як гідний партер, запропонував підприємствам концерну програму підтримки й розвитку бізнесу. У грудні планується підписання документів, що підтверджують плани обох сторін щодо співробітництва в 2009 році», — повідомив про досягнення президент концерну Дмитро Березовський.

«Інвестиції в реальний сектор економіки на 80% складаються з довгострокових позикових коштів, дострокове повернення яких призведе до зупинки підприємств, скорочення робочих місць і зниження платежів у бюджет», — пояснив він. Тому, на його думку, банкам не варто рятувати себе за рахунок промисловості, вимагаючи дострокового погашення кредитів. «Адже економіка — це як картковий будиночок. Якщо ляже промисловість, то слідом постраждають і банки», — пояснив г-н Березовський.

З ним згодний голова правління «БГ Банку» Костянтин Полосков. «Ситуація розвивається швидко, і ми так само оперативно повинні переглядати відносини із клієнтами, що й робиться, — сказав він. — З «Беарс Фуд Інгредієнтс» ми виробили програму, що дасть можливість групі не припиняти виробництво, не припиняти відвантаження й рухатися далі».

Президент Національної сільськогосподарської палати України Михайло Гладій також вважає, що саме в умовах кризи банки повинні подавати приклади партнерства. «Клієнт для банків — це священна корова, на яку вони повинні молитися. Коли банки залучають кошти, вони це пам’ятають, але коли гроші вже отримані, вони часто про це забувають», — сказав він «Голосу України».

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Сергій Рижук зазначив, що в період фінансової кризи в країнах ЄС у першу чергу захищають вкладників, в Україні ж пріоритет надають банкам. «Може, тому й криза в нас загострюється», — припускає народний депутат. С. Рижук навів приклад, коли для реалізації домовленостей уряду з банками про продовження кредитів підприємствам аграрного сектору до 1 червня 2009 р. нерідко доводиться підключати політиків, експертів і навіть Національний банк.