Комітет із питань фінансів і банківської діяльності рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону «Про особливості капіталізації банків за участю держави». Пропонується визначити порядок участі держави в капіталізації банків, що передбачено Законом «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Капіталізація банків за участю держави, згідно з документом, проходитиме впродовж 2008—2009 років. Загальний обсяг витрат держави на ці заходи становитиме 50 млрд. гривень.

Законопроектом, зокрема, передбачається надання фінансової допомоги банкам за рахунок стабілізаційного фонду та випуску облігацій внутрішньої державної позики, шляхом виділення субординованих позик або оплати державними цінними паперами акцій, що емітуються такими банками.

Наука підставить плече

Шляхи використання науково-технічного потенціалу України обговорено за ініціативою Комітету з питань науки і освіти під час «круглого столу» на тему: «Інноваційна діяльність у сфері науки і освіти України в антикризовому контексті». В заході, який пройшов в Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут», узяли участь народні депутати, керівники міністерств, наукових та вищих навчальних закладів, представники громадськості.

У своєму виступі голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало наголосив, що «державна політика у сфері вищої освіти має зробити акцент на передачі наукових розробок зі сфери одержання знань у виробництво». На його думку, досягти цього можливо шляхом створення ринку об’єктів інтелектуальної власності та інноваційної інфраструктури.

Під час засідання зазначалося, що створенню інноваційної інфраструктури та цивілізованого ринку об’єктів інтелектуальної власності перешкоджає низка проблем, ключовими з яких є «розпорошення і дублювання управлінських функцій, відсутність механізмів уведення в господарський обіг об’єктів права інтелектуальної власності, нерегульованість питань з виплати винагороди авторам інтелектуального продукту». Як наслідок — за останні чотири роки показники впровадження інновацій в українській економіці залишаються незмінними або навіть зменшуються.

«Комуналка» зачекалася реформи

Комітет із питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендував парламенту прийняти за основу зміни до Закону «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004—2010 роки».

Законопроект, поданий народними депутатами Володимиром Рибаком та Олександром Поповим, окреслює проблеми, на розв’язання яких спрямовано програму, визначає і обґрунтовує шляхи та засоби їхнього вирішення, джерела фінансування. Автори, зокрема, пропонують збільшити витрати на реалізацію програми до 33,7 млрд. грн., що у 8,5 разу більше порівняно з показниками, затвердженими чинним законом.

Члени комітету, загалом підтримавши законопроект, водночас висловили зауваження стосовно значних видатків з державного бюджету на реалізацію заходів програми. Комітет вважає, що законопроект необхідно розглянути в першому читанні одночасно із законопроектом про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2008—2012 роки, а під час підготовки до другого читання об’єднати їх в один законопроект.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.