Якщо вірити статистиці, Запорізька область продовжує втримувати позитивну динаміку промислового виробництва. Однак про справжній стан речей свідчать не лише черги в заводських відділах кадрів, де звільнені працівники отримують після повного розрахунку свої трудові книжки, а й обмілілий потічок бюджетних надходжень.

На початок грудня бюджет Запоріжжя вже недоотримав 14,7 мільйона гривень. Здебільшого це податок з доходів фізичних осіб. За словами заступника начальника фінансового управління міськради Людмили Мамай, порівняно з аналогічним періодом минулого року істотно зменшили податкові відрахування відкриті акціонерні товариства «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», «Мотор Січ», «Український графіт», «Завод «Дніпроспецсталь», «Запоріжвогнетрив», ЗАТ «Запорізький завод феросплавів». На 600 тисяч гривень скоротилися і надходження від банків. Це — наслідок урізання фондів оплати праці на промислових підприємствах та в банківських установах.

Відповідно до плану антикризових заходів, затвердженого сесією міськради, підтримати бюджет мають надходження від штрафів, котрі запоріжці заплатили за порушення Правил дорожнього руху. Сума й справді вийшла кругленька — понад мільйон гривень. Але всупереч чинному законодавству ці кошти держава навпіл не ділить, а практично всі забирає собі. Бо 26 тисяч гривень, які випадково «зачепилися» в міському бюджеті, свідчать про те, що навіть у кризових умовах уряд намагається перекласти свої проблеми на плечі територіальних громад.

Найважливішим завданням нині, вважає міський голова Євген Карташов, має стати збереження працездатності й кадрового потенціалу трудових колективів. Це розуміють і влада, і роботодавці. Однак, за інформацією директора міського Центру зайнятості Владислава Драчова, з початку кризи на біржі праці зареєструвалися 2367 безробітних. Серед них — майже 500 колишніх працівників Запорізького автомобілебудівного заводу та півсотні продавців двох супермаркетів. Заявки на скорочення робочих місць уже подали 54 підприємства, в тому числі такі перспективні, як ВАТ «Перетворювач», ВАТ «Мотор Січ» та завод силових трансформаторів. І, хоча директор міського Центру зайнятості не схильний драматизувати ситуацію (мовляв, наступного року, коли прогнозується пік кризи, статус безробітних загрожує всього лише 15 тисячам запоріжців, а от у 1999 році їх тільки на обліку перебувало більше 20 тисяч), його оптимізм аж ніяк не поділяють ті, хто вже опинився за прохідною.

Зниження реальних доходів населення вже відчули на собі й підприємства торгівлі. Порівняно з попереднім місяцем у листопаді товарообіг по групі продовольчих товарів скоротився на 16, а по непродовольчій групі — на 22 відсотки. Але й на ринках людей не побільшало, бо ціни там такі само високі, як і в супермаркетах. Зате міліція реєструє потроєння кількості крадіжок. Особливою популярністю у злодіїв користуються автомобілі, точніше їхні колеса та «начинка» салонів, а також верхній одяг. Останнє означає, що людей у темну пору доби знову почали роздягати на вулицях, як на початку дев’яностих років...