На території музею-садиби Панаса Мирного у Полтаві відбулося театралізоване народне гуляння «Ой на Івана, та й на Купала», організоване управлінням культури міськвиконкому та музейниками. На березі ставка перед сотнями мешканців обласного центру виступали переважно дитячі творчі колективи міського Будинку культури.

Артисти та гості разом квітчали Марену, водили хороводи, очищалися вогнем і водою. До речі, ставок у музеї-садибі за життя господаря функціонував як «прописана» лікарями купальня для його хворої дружини. Тепер усі охочі могли зцілитися тут духовно, завітавши у гості до класиків, адже стежками обійстя свого часу ходили Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Микола Лисенко та інші корифеї літератури й мистецтва.

Діти та дорослі охоче підкидали у головне вогнище дров, що символізували усі біди та негаразди: горіть, лихі, ясним полум’ям! А через менше багаття поодинці й удвох стрибали десятки охочих, загадавши найзаповітніші бажання. Дівчата пускали за водою сплетені власноруч вінки.

До речі, цього разу організатори купальських гулянь відмовилися від виїзної торгівлі й безкінечних «шашликувань» зі спиртним, які нерідко перетворюють такі свята на банальну пиятику на природі. Адже цвіт папороті краще шукати на тверезу голову.

Фото автора.

Віночки пливуть до суджених.