Ранкове засідання 11 грудня

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував народним депутатам проголосувати узгоджений напередодні порядок денний на 11 та 12 грудня. «Усі законопроекти, які пропонується розглянути в ці дні, стосуються подолання наслідків фінансової кризи», — сказав він. Відтак порядок денний підтримали 282 народні депутати. Після цього парламент одразу перейшов до їх розгляду.

Перший у порядку денному стояв законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу. За словами доповідача, міністра аграрної політики Юрія Мельника, цей документ дасть змогу селянам зберегти та розвивати аграрне виробництво. А сприяти цьому мають пропоновані зміни розмірів експортних та ввізних мит на аграрну продукцію, створення стабілізаційного фонду, пролонгування кредитів для підприємств АПК та інші заходи.

Співдоповідач, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін, зауважив, що члени комітету висловили низку зауважень до цього законопроекту. Зокрема, деякі пропозиції стосовно митних ставок суперечать зобов’язанням України перед Світовою організацією торгівлі. Так само є зауваження і до пропозицій уряду стосовно операцій із давальницькою сировиною. Проте, незважаючи на це, комітет рекомендував ухвалити цей законопроект у першому читанні та під час підготовки до другого врахувати висловлені зауваження, інакше до цього законопроекту буде застосовано вето.

З альтернативним законопроектом виступив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Рижук (Партія регіонів). Він зазначив, що під час розгляду урядового законопроекту майже всі члени комітету висловилися за його відхилення, оскільки цей документ не системний та не вирішує проблем в АПК. Як приклад він зазначив, що уряд пропонує підтримувати лише великих аграрних товаровиробників, тоді як у фермерських та особистих господарствах сьогодні виробляється дві третини продукції АПК, а отже, якщо надавати підтримку, то всім.

Під час обговорення Катерина Ващук (Блок Литвина) зазначила, що підтримує і урядовий, і альтернативний законопроект, а тому сьогодні потрібно спільно подумати над тим, як напрацювати єдиний документ. Петро Симоненко (КПУ) висловив думку, що запропоновані законопроекти — це лише латання дірок та й то переважно на користь олігархів. Іван Кириленко (БЮТ), наголосивши, що аграрна галузь може стати тим локомотивом, який виведе країну із кризи, запропонував підтримати в першому читанні урядовий законопроект та під час доопрацювання врахувати пропозиції депутатського законопроекту. Як наслідок, 233 народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект.

Наступний законопроект — про заходи соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи — представляв народний депутат В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»). За його словами, мета законопроекту — економія бюджетних ресурсів та спрямування їх на збільшення зарплат і соціальних виплат. Оскільки інфляція сьогодні сягнула 19 відсотків, а вартість деяких продуктів зросла на 100 відсотків. Цим документом, зокрема, пропонується запровадити мораторій на збільшення штатного розпису у всіх органах державної влади, мораторій на збільшення фінансування органів держвлади (окрім зарплат, сплати комунальних послуг та деяких інших позицій), мораторій на капремонти та закупівлю нових автомобілів. «Це має стосуватися і Верховної Ради, і Кабінету Міністрів, і Президента,» — сказав він.

Окрім того, пропонується запровадити норми, які передбачатимуть фінансування часткового безробіття (в разі неповного робочого дня чи тижня) в розмірі дві третини від тарифної ставки. Зміни до закону про зайнятість передбачають фінансування за рахунок бюджету державних робіт (ідеться про будівництво доріг, мостів тощо). Ще одна пропонована зміна до законодавства стосується запровадження єдиної тарифної сітки, бо якщо сьогодні мінімальна зарплата вже має становити 605 гривень, то розмір першого тарифу тарифної сітки обмежено 545 гривнями. В. Кириленко зазначив, що якщо законопроект не буде ухвалено до кінця 2008 року, то від цього постраждають мільйони бюджетників.

За ухвалення цього законопроекту в першому читанні проголосували 266 народних депутатів.

Далі голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов поінформував народних депутатів про ситуацію довкола затримання при отриманні хабара в особливо великих розмірах голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича. За його словами, сьогодні Генпрокуратура проводить відповідне розслідування, проте до завершення судового слідства потрібно ухвалити рішення про відсторонення цього судді. «Оскільки призначав його Президент, то й відсторонити його має Президент», — зазначив він. Проте глава парламенту повідомив, що від Генпрокуратури до Верховної Ради уже надійшла постанова про відсторонення голови Львівського апеляційного адміністративного суду І. Зварича. Також з цього приводу висловився Голова Верховного Суду Василь Онопенко. Він зазначив, що розслідування у справі І. Зварича буде завершено, але він проти того, щоб будь-кого до рішення суду називали злочинцем. В. Онопенко також зазначив, що як тільки від Генпрокуратури до Верховного Суду надійдуть документи стосовно арешту судді І. Зварича, Верховний Суд негайно звернеться з цього приводу до парламенту.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Геннадія МоскалЯ та Миколу Томенка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.