Усі вчителі загальноосвітньої школи села Високе носять однакове вбрання: бордового кольору піджаки і спідниці, білі блузи.

У школі 13 вчителів і всі — жінки. Директору Наталії Замощенко не одразу вдалося переконати колег, що однакова форма сприятиме успішній виховній роботі з учнями.

— Я була впевнена, — каже Наталія Олексіївна, — що коли діти побачать нас у формі, їх не треба буде примушувати носити свою.

Її ввели чотири роки тому. Тоді ж зіткнулися з проблемою — діти неохоче одягали однострої. Батьки, виходить, витратили кошти даремно і дисципліна не для учнів?

— Скільки б ми не говорили, що форма дисциплінує, підвищує культуру — переконати не вдавалося. Ось тоді у мене виникла ідея почати із себе. Спочатку був намір закупити однакове вбрання у магазині чи на ринку. З’ясувалося, це непросто. Тоді вирішили піти уже апробованим шляхом. Майже всі педагоги співають у народному ансамблі «Гармонія». Сценічні костюми для них ми замовляли у майстерні артистичного вбрання. Майстри погодилися виконати наші нові замовлення. Три роки тому вчителі першого вересня вперше прийшли в однаковій формі.

До початку наступного навчального року ще далеко. А у Високому вже обдумують дизайн вбрання, в якому прийдуть на свято першого дзвоника.

Томашпільський район

Вінницької області.

На знімку: учитель Галина Мотрук (ліворуч) із директором Наталією Замощенко на уроці.

Фото автора.