У Дніпропетровську, в будинку обласної ради, відкрито перший в Україні Музей історії місцевого самоврядування. Експозиція розташувалась на площі в понад 200 квадратних метрів. На її створення, а також на ремонт приміщення впродовж двох років з обласного бюджету було використано майже 400 тисяч гривень. Першу екскурсію тут провели для депутатів обласної ради, голів районних та міських рад, працівників ЗМІ.

Відлік місцевого самоврядування у краї ведуть з часів Запорозької Січі (XІV—XVІІІ ст.), яка являла собою християнську республіку (п’ять із восьми січей розташовувалося на території нинішньої Дніпропетровщини). З кінця XVІ століття в губернії, як і в усій Російській імперії, функціонували виборні міські думи. У Катеринославі дума проіснувала з 1787-го по 1919 рік. Після реформ 60-х років XІX століття виникають органи земського самоврядування (губернські, повітові). Перші Ради робітничих депутатів обираються під час революції 1905 року, а після 1917-го Ради депутатів трудящих стають головною формою самоврядування в Україні, Росії та інших республіках, які об’єдналися у 1922 році в СРСР. Серед експонатів — численні документи, фотографії, одяг, кабінетні меблі першої половини минулого століття.

Окремі розділи експозиції присвячено відомим діячам, які багато зробили для зміцнення самоврядної системи та індустріального і соціально-культурного розвитку регіону. Серед них Олександр Поль, родина Миклашевських, Григорій Петровський, Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький.

Сьогодні на Дніпропетровщині місцеве самоврядування здійснюють обласна рада, 22 районні, 13 міських міст обласного значення, 7 міських районного значення, 18 районних у містах, 288 сільських та 40 селищних рад. До їх складу входять 8731 депутат. Під час урочистого відкриття музею голова обласної ради Юрій Вілкул передав до експозиції примірник першої і поки що єдиної в Україні Програми розвитку місцевого самоврядування, затвердженої на сесії облради у травні минулого року, в рамках якої за бюджетні кошти вже відремонтовано тридцять приміщень сільських рад, придбано для них 39 автомобілів, завершується підключення всіх місцевих рад до єдиної комп’ютерної мережі. Власне, цей музей створено також завдяки цій програмі.

На знімку: голова облради Юрій Вілкул разом із головою Юр’ївської районної ради Катериною Кривко відкривають Музей історії самоврядування.

Фото автора.