Після того, як ви направите позовну заяву до суду, на вас можуть чекати такі варіанти розвитку подій: відкриття провадження у справі, відмова у відкритті провадження у справі, залишення позовної заяви без руху або повернення заяви. Що це все означає?

Залишення позовної заяви без руху

Може мати місце у випадку, коли суддя встановить, що позовну заяву подано без додержання обов’язкових вимог (див. «Судовий лікнеп» за 21.11.2008 р.), не додано копії позовної заяви та доданих до неї документів для відповідачів або не сплачено судовий збір (держмито) чи витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. У результаті суддя постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави залишення заяви без руху, повідомляє вас про це і надає строк для усунення недоліків.

Якщо ви у визначений строк виконаєте вимоги ухвали, то позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду. Якщо не виконаєте, то заява вважатиметься неподаною, і вам її повернуть.

Повернення заяви

Також заява повертається у випадках, коли:

1) позивач до відкриття провадження у справі подає заяву про повернення йому позову;

2) заяву подано недієздатною особою;

3) заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи;

4) справа непідсудна цьому судові;

5) подана заява про розірвання шлюбу під час вагітності дружини або до досягнення дитиною одного року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України.

Знову ж таки, про повернення позовної заяви суддя готує ухвалу.

До уваги. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Відмова у відкритті провадження

Суддя може відмовити у відкритті провадження у справі, якщо:

1) заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства;

2) є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі у зв’язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін у спорі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав. Відмова від позову не позбавляє другу сторону права пред’явити такий самий позов до особи, яка відмовилась від позову;

3) у провадженні цього чи іншого суду є справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

4) є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому ж третейському суді виявився неможливим;

5) після смерті фізичної особи, а також у зв’язку з припиненням юридичної особи, які є однією зі сторін у справі, спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Питання про відмову у відкритті провадження у справі суддя вирішує не пізніше десяти днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків, і приймає відповідну ухвалу. Вирішуючи питання про прийняття заяви, суддя перевіряє, чи має заявник право на порушення справи, чи відповідає форма і зміст заяви вимогам закону, чи нема передбачених кодексом перешкод для порушення справи. Неприпустима відмова у прийнятті заяви з мотиву пред’явлення позову неналежним позивачем чи до неналежного відповідача.

Ухвала про відмову у відкритті провадження у справі повинна бути невідкладно надіслана вам разом із заявою та всіма доданими до неї документами.

До уваги. Відмова у відкритті провадження у справі перешкоджає повторному зверненню до суду з таким самим позовом.

Відкриття провадження у справі

Якщо ви все оформили правильно, зокрема, сплатили мито та витрати на інформаційно-технічне обслуговування, справа підсудна цьому суду тощо, суддя відкриє провадження у цивільній справі. Робить він це не інакше як на підставі заяви, поданої й оформленої в порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом. Про відкриття провадження у справі також постановляється ухвала, в якій зазначається:

1) найменування суду, прізвище та ініціали судді, який відкрив провадження у справі, номер справи;

2) ким і до кого пред’явлено позов;

3) зміст позовних вимог;

4) час і місце попереднього судового засідання;

5) пропозиція відповідачеві подати в зазначений строк письмові заперечення проти позову та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

Ухвали суду першої інстанції щодо повернення заяви позивачеві, відмови у відкритті провадження у справі, відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності, залишення заяви без розгляду можна оскаржити в апеляційному порядку.

Що таке попереднє судове засідання, розкажемо наступного разу.