Під час економічної кризи найбільший вітчизняний виробник побутової техніки — «Група Норд» — орієнтується на випуск дешевших моделей та нові технології. Про це заявив у Донецьку народний депутат України, президент холдингу «Група Норд» Валентин Ландик. За його словами, на підприємствах групи не було скорочення чисельності працівників, хоча їхня кількість зменшилася з 15 тисяч до 13,5 тисячі осіб протягом року: за рахунок природного відпливу кадрів.

— Ми цю кризу відчули ще в березні-квітні, коли побачили, що в Україні, Росії та Європі почали купувати дешевші вироби, — зазначив народний депутат. — І зрозуміли: відбувається щось неладне. Але на той час ми вже встановили нове високопродуктивне обладнання і довели продуктивність праці працівників до європейської. Завдяки цьому перейшли на двозмінний режим роботи замість тризмінного.

Очікується, що до кінця року холдинг випустить продукції на суму 2 881 мільйон гривень (в 2007-му випустив на 3 389 мільйонів гривень). За останні два місяці обсяг випуску зменшився на 20 відсотків, на стільки само знизилася середня зарплата. Разом із тим народний депутат підкреслив, що підприємство відпускає холодильники до торговельної мережі за попередніми цінами. І обурився, що магазини переписують цінники у бік збільшення як на імпортну, так і на вітчизняну техніку. «Наш відділ маркетингу і відділ продажів почали дуже серйозно з ними розмовляти, — пояснив В. Ландик. — Або ми піднімемо вам ціни, або, будь ласка, не грайтеся. Чому, на якій підставі ви піднімаєте ціни? Криза, люди хочуть купити дешевше. Якщо ми партнери, то давайте працювати. Інакше ми піднімемо для торгівлі ціни до того рівня, який у них є».

Днями холдинг «Група Норд» відзначив своє 45-річчя. Це найбільший в Україні виробник складної побутової техніки, який об’єднує 26 підприємств і організацій. Тут виготовляють побутові холодильники, морозильники, торговельну холодильну техніку, газові, електричні плити, кондиціонери, пральні машини, пилососи, електроводонагрівачі, складні комплектуючі вироби. Всі наукові і конструкторські розробки створюються у підрозділі холдингу — Українському науково-дослідному і проектно-конструкторському інституті побутового машинобудування.

Донецьк.

На знімку: Валентин Ландик (праворуч) приймає вітання з нагоди 45-річчя «Норду» від голови Донецької обласної державної адміністрації Володимира Логвиненка.