Перше вересня. Новий колектив, новий учитель, навіть не один. Ну, що ж тримайся, — сказала я собі. Ми, п’ятикласники, зраділи, що у нас переважно молоді вчительки. Одна з них — класна керівничка. Вона — гарна, добра, співає на виховній годині хіп-хоп, пригощає клас чаєм, цукерками і печивом, і грає з нами у психологічні ігри, тести, коли підміняє когось.

Та якось нам це набридло. Скільки можна? Вважаємо, наша класна — несерйозна, а, головне, невимоглива. З природознавства, що вона нам викладає, багато чого не зрозуміло. Мама питає: ти розумієш, я кажу — «ні». «А як же ти вчиш?» — «Просто заучую». Я не можу «догнати» ці оксигени, гідрогени. Що, не можна нормально пояснити? Вчителька читає підручник на уроці, наче ми самі не можемо.

Пригадую свою першу вчительку — вона ніколи не заглядала в книжку, все розповідала своїми словами. До речі, від підручника не відводить очей і наша математичка. Вона наче й сувора, але чому дозволяє приходити до себе на урок старшокласникам, які прогулюють заняття? Сидять на задній парті, слухають плеєр, а вчителька тільки посміхається.

А нещодавно писали контрольну роботу. Сиджу над задачкою, вчителька до мене: «Не можеш розв’язати?». Взяла мій чорновик і швидко написала весь розв’язок. Але ж я нічогісінько не зрозуміла. Наступного дня отримую за контрольну 10 балів. Чи це правильно, цікавлюся у своєї бабусі, а вона: «Хороша вчителька — дала списати!». Поцікавилася у мами, вона зробила великі очі й підтримала мене: нечесно, так знання не отримаєш.

Довго моя мама сушила голову: піти до цієї вчительки чи до директора. Боїться, щоб ставлення вчительки до мене не змінилося. Все-таки мама натякнула завучці про присутність учнів з інших класів на наших уроках. А ввечері вже я мамі повідомила, як до мене підійшла завучка і сказала: «Ти — розумна дівчинка, але не треба мамі все розказувати, відволікати її від роботи. Якщо нема якогось уроку або щось тебе обурило в поведінці вчителя, приходь і розповідай мені». То що, я ябеда?

Невже вчителі вважають, що діти нічого не бачать і не розуміють?

Київська область.