Одразу після обрання главою парламенту Володимир Литвин заявив на брифінгу журналістам, що так само, як і під час попереднього головування, він хоче бути на цій посаді Головою всієї Верховної Ради і готовий до співпраці і з Президентом, і з прем’єром. «Я сподіваюся і розраховую на плідну співпрацю і з урядом (а тут сам Бог велів мати тісну співпрацю), і з Президентом України, бо від Президента багато залежить, у тому числі — чи отримають путівку в життя ті рішення, які народжуються у Верховній Раді», — сказав В. Литвин.

Склад уряду після переформатування коаліції кардинально не зміниться, прогнозує В. Литвин: «Цілком очевидно, що будуть пропозиції від уряду і від коаліції щодо складу уряду. Я сьогодні не бачу підстав, у тому числі правових, щоб почати кардинально міняти уряд, насамперед Прем’єр-міністра».

Володимир Литвин наголосив на потребі негайного розгляду в парламенті пакета антикризових заходів, які внесли і представники уряду, й опозиції. «Переконаний: робота сприятиме тому, що Верховна Рада працюватиме ефективно, — запевнив Голова Верховної Ради. — База підтримки — набагато більша, аніж 245 голосів (244 + одна заява, яка пролунала). Просто є ще один чинник, який називається партійна дисципліна. Він має свої плюси і, вочевидь, свої мінуси».

Дискусію про утворення чи неутворення нової парламентської коаліції В. Литвин роз’яснив так: є рішення трьох фракцій з приводу доброї волі на утворення коаліції. А сама коаліційна угода зараз перебуває в стадії опрацювання, і, очевидно, найближчими днями її буде підписано. «Той документ, який було зачитано з парламентської трибуни, стосується лише загальної частини, того, що потрібно робити, — зауважив Голова Верховної Ради. — Це загальні підходи, в яких не містяться положення, що викликають протистояння, несприйняття, власне, як у середовищі депутатського корпусу, так і серед різних регіонів, територій, верств нашого суспільства». В. Литвин наголосив, що нині важливо насамперед визначити той перелік законопроектів, які треба приймати, а потім домовитися, хто реалізуватиме ті рішення, що будуть прийняті.

На запитання, чи може бути змінено Конституцію за його головування в парламенті, Володимир Литвин відповів: «Сьогодні не треба ставити це питання, принаймні до обрання Президента України, до 2010 року. І на час прийняття неординарних, складних, відповідальних і не завжди популярних рішень треба відмовитися від ідеї переписування Конституції і внесення до неї тих чи інших змін. Це не дасть ніякої користі, а протистояння буде гарантовано».