Громадські організації України мають намір об’єднати зусилля заради спільної протидії соціально-економічній та фінансовій кризі в Україні. Про це йшлося під час всеукраїнських зборів громадських об’єднань, що відбулися у Києві. У зборах взяли участь провідні галузеві асоціації, об’єднання промисловців, підприємців та роботодавців, народні депутати України, науковці та експерти.

За словами президента Українського союзу промисловців і підприємців, народного депутата України Анатолія Кінаха, швидкість входження промисловості України в кризовий стан перевершила очікування експертів. «Спад у промисловості триває три місяці поспіль. У жовтні проти жовтня минулого року промислове виробництво скоротилося на 19,8%, заборгованість з виплати зарплати у жовтні зросла на 23% і перевищила 1 млрд. грн., — повідомив він. — Фінансова криза в країні стрімко трансформується в повномасштабну економічну кризу, наслідки якої здатні вийти з-під державного контролю та поширитись на всі сфери життєдіяльності суспільства».

Анатолій Кінах наголосив, що прийняті в країні антикризові заходи мають короткостроковий характер, побудовані на недооцінці масштабів економічної кризи, і саме тому мають незначний, часом суперечливий ефект. «За висновком Всесвітнього економічного форуму, Україна зайняла ганебне перше місце в Європі за критерієм неефективності подолання наслідків світової економічної кризи», — зазначив він.

Учасники зборів визнали необхідність роботи нещодавно створеної антикризової громадської ради, до якої увійшли Український союз промисловців і підприємців, спілка підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств, ліга страхових організацій, союзи металургів та хіміків, асоціація українських банків, асоціації «Укрлізінг», «Укрсудпром», «Укрм’ясо», спілка будівельників, Українська аграрна конфедерація, організація «Ліга професіоналів», громадське об’єднання «Народна більшість України» та інші. Під час зборів свою готовність співпрацювати у складі ради підтвердили близько 70 громадських організацій. За їхньою ініціативою головою Антикризової громадської ради на з’їзді було обрано Анатолія Кінаха.

Збори підтримали напрацьований громадською радою пакет антикризових заходів. Вони спрямовані на недопущення охолодження економіки та передбачають термінове зниження фіскально-податкового навантаження на промислово-підприємницьку сферу і забезпечення їй вільного доступу до кредитних ресурсів. Крім цього, антикризовий пакет містить заходи із посткризової реабілітації економіки України та її поступального розвитку на тривалу економічну перспективу.

У ході зборів було прийнято рішення звернутися до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з вимогою у найкоротші строки розглянути запропонований пакет антикризових заходів. А також провести зустріч глави держави та голови уряду з членами антикризової громадської ради. «Ми будемо наполягати, щоб антикризові заходи, розроблені промисловцями і підприємцями, якнайшвидше були прийняті Верховною Радою як пакет законів, — наголосив Анатолій Кінах. — Влада повинна усвідомити рівень своєї особистої відповідальності за соціально-економічні наслідки руйнівних процесів та зосередитись на терміновій реалізації антикризових заходів».