ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

Вінницька обласна прокуратура не мала права порушувати кримінальну справу стосовно голови суду Тульчинського району. Таке рішення прийняв Ленінський районний суд Вінниці, скасувавши постанову облпрокуратури про порушення кримінальної справи за надання головою суду завідомо неправдивого повідомлення про злочин.

Нагадаю про суть справи. Як ми вже повідомляли, в жовтні внаслідок пожежі в Тульчинському районному суді було знищено частину документів. У той самий вечір обстріляли автомобіль голови суду, коли він повертався додому — в сусідній район. Про це він сам повідомив у міліцію телефоном. Експерти встановили три пробоїни в машині: одна куля розбила бокову шибку, друга пробила ліві передні дверцята, третя — задню частину біля бензобака. Однак потерпілий, який був за кермом, не постраждав. Як стверджують правоохоронці, на його тілі не було навіть подряпини. Експертизою доведено ще один факт: стріляли по автомобілю не під час руху, як про це заявив суддя. Під час розслідування справи за фактом нападу на суддю правоохоронці припустили факт імітації замаху на його життя. Згодом потерпілий сам зізнався в цьому, коли з’явився з повинною. Однак невдовзі змінив свої свідчення. Сказав, що зізнання зробив під тиском.

Отож після рішення районного суду Вінниці голова Тульчинського районного суду, підозрюваний у даванні завідомо неправдивого повідомлення про злочин, повернувся на роботу. Щоправда, на іншу посаду. Крісло голови суду він змінив за власним бажанням. Тепер працює cуддею.

Облпрокуратура оскаржила таке рішення судді Світлани Мішаніної. «Ми вже звернулися зі скаргою до Вінницького апеляційного суду, —каже начальник слідчого відділу обласної прокуратури Сергій Грисик. — Скасування нашої постанови вважаємо безпідставним і невмотивованим. На суді нам почали розповідати, що ми не мали права порушувати кримінальну справу. Але це не так. А ось суд справді допустив порушення. Бо не мав права досліджувати докази. У такому випадку досліджуються тільки дві речі: підстави і приводи для порушення справи. Ми їх надали суду».

Якщо обласний апеляційний суд залишить рішення Ленінського суду без змін, ми будемо звертатися до Верховного Суду, — наголосив співрозмовник.

До речі, журналістів на засідання суду не допустили. Незважаючи на те, що воно було відкрите. Суддя пані Мішаніна заявила, що вважає недоречною присутність у залі представників ЗМІ, й попросила їх залишити приміщення.

— Ми продовжуємо розслідування кримінальної справи за фактом хуліганського нападу на суддю, — каже начальник слідчого відділу облпрокуратури Сергій Грисик. — Цю справу ніхто не відміняв. Вона перебуває на контролі не тільки Генпрокурора, а й Президента держави.