На тлі фінансової кризи вручення ужгородській кредитній спілці «Мрія» диплома Всеукраїнського конкурсу кредитних спілок як переможцю в номінації «За зразковий фінансовий стан» приємно дивує. Навіть тоді, коли переважна більшість банків припинила видавати дивіденди та кредити, а окремі підняли процентні ставки до 30 відсотків, клієнти «Мрії» цих проблем не відчули. Спілка й надалі працює стабільно. Більше того, число її клієнтів, а відповідно й мережа представництв не лише на Закарпатті, а й в інших областях України, зростають.

— Тепер до нашої спілки входить понад сорок тисяч дійсних членів, — каже голова правління Віталій Бевзюк. — Лише за поточний рік їх число збільшилося на десять тисяч. Продовжуємо розширювати мережу представництв не лише на Закарпатті. Відкрили їх іще в трьох областях України і тепер маємо дев’яносто таких підрозділів. Щодо фінансової діяльності, то активи спілки — вісімдесят сім мільйонів гривень. Це дає змогу вчасно виплачувати дивіденди навіть тепер, коли комерційні банки цього не роблять. Звідси — довіра клієнтів.

— А довірою, як відомо, треба вміти дорожити.

— Безперечно. Особливо ж — у часи нестабільності, які переживаємо й зараз. Щоправда, непередбачувані стрибки курсу долара не особливо позначилися на нашій діяльності, бо кредитна спілка працює тільки з національною валютою. Додам, що за рейтингом кредитних спілок України, які мають понад п’ять мільйонів активів, ужгородська «Мрія» поступається тільки маріупольській «Кредитсталі». А рейтинг визначається за цілим комплексом показників: дохідність, капіталізація, обсяг активів, рівень ліквідності й заборгованості. При цьому 75 рейтингових балів засвідчують фінансовий стан як дуже добрий. Ми маємо 92 бали і стали лауреатами Національної програми «Український фінансовий Олімп». І це при тому, що наш головний орієнтир — розширення спектру послуг у сільській глибинці, про яку банки не дбають навіть у найсприятливіші для них періоди. Саме завдяки гнучкості й мобільності у кредитуванні малого бізнесу, фермерства, у споживчому кредитуванні й забезпеченні фінансовими послугами сільського населення ми зайняли свою нішу в конкуренції з банками. Максимально спрощено систему оформлення кредитів, тож, скажімо, фермерові не треба проходити конкурсну комісію на їх отримання, як цього вимагають банки. Йому досить надати документи про те, що кредит він бере на виробництво сільськогосподарської продукції.

Спілка, окрім підтримки фермерських та особистих селянських господарств, надає кредити підприємницькі та споживчі, а також на ремонт та реконструкцію житла тощо. Загалом із початку року люди отримали майже сто сорок мільйонів гривень кредитів. Для тих, хто звертається до нас по кілька разів, надаємо знижки. Те саме стосується пенсіонерів. До слова, багато хто з них висловлює бажання отримувати пенсії саме через спілку. Це дозволило б спрощувати погашення кредиту, і ми готові надавати такі послуги. Проте вирішення цього питання гальмується, хоч це було б для людей, особливо похилого віку, не тільки зручно і вигідно, а й дало б змогу скористатися одним із громадянських прав — правом вибору.

Закарпатська область.