Вечірнє засідання 9 грудня

Верховна Рада нарешті обрала нового Голову — ним удруге за свою політичну кар’єру став лідер блоку свого імені Володимир Литвин. За його кандидатуру проголосували 244 народні депутати: БЮТ —154, «НУ—НС» — 40, КПУ — 27, Блок Литвина — 20, Партія регіонів —3. Одразу після обрання Володимир Литвин повідомив про створення в парламенті коаліції депутатських фракцій у складі трьох фракцій —Блоку Юлії Тимошенко, Блоку «Наша Україна — Народна самооборона» та Блоку Литвина, зауваживши, що залишається оприлюднити відповідний документ про угоду. «Це рішення приймалося в доволі непростій ситуації. Переконаний, що воно буде матеріалізовано в практичній діяльності», — сказав глава парламенту. Володимир Литвин заявив, що на посаді Голови Верховної Ради своє призначення бачить у тому, щоб зорганізувати роботу парламенту задля злагодженої роботи, а головне — щоб був результат.

Крига скресла несподівано швидко. Спочатку головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович надав слово для виступів представникам фракцій, під час яких уже стало зрозуміло — новий Голова може бути обраний уже сьогодні. Сергій Гриневецький (Блок Литвина) сказав, що «коаліція — це шлюб, у якому ревнощі сильніші за кохання. Але фракція Блоку Литвина відкидає всі ревнощі й укотре пропонує структурно і функціонально збалансувати систему державної влади, оперативно реагувати на виклики і загрози політичної, економічної, фінансової, соціальної і психологічної кризи в Україні. І що з метою утримання країни на межі прірви фракція одноголосно прийняла рішення щодо участі у створенні коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді». Микола Томенко (БЮТ) зауважив, що час «зупинитися йти вперед з повернутою назад головою». «Наша позиція — навчитися домовлятися і в сесійній залі. Тому що в цій країні більше немає кому домовлятися», — наголосив депутат і закликав завершити формування керівництва парламенту, обрати Голову Верховної Ради і спланувати голосування за планом антикризових заходів. А якщо цього не станеться, і парламент не розпочне працювати, тоді всі повинні мати мужність піти на одночасні парламентські та президентські вибори. Кирило Куликов («НУ—НС») поінформував, що його фракція прийняла рішення розпочати переговори про створення коаліції з БЮТ і Блоком Литвина. «Вважаю, що найближчим часом ми зможемо підписати коаліційну угоду і дати можливість уряду, парламенту працювати над питаннями, які є найважливішими сьогодні для держави, — боротьби з кризою, рятування країни від руїни», — сказав депутат.

Після ще двох перерв, оголошених на вимогу бютівців та литвинівців, депутати проголосували за включення до розкладу засідань лише одного питання — про обрання Голови Верховної Ради. Спосіб голосування було змінено постановою ще від 12 листопада, коли парламентарії визначилися голосувати і за відставку попереднього Голови, і за обрання нового відкритим поіменним голосуванням без заслуховування доповідей кандидатів і обговорення.

На розгляд парламенту було внесено два проекти постанов про обрання Голови Верховної Ради — Олександра Омельченка («НУ—НС»), в якій було запропоновано кандидатуру Володимира Литвина, а також від Партії регіонів з кандидатурою Олександра Лавриновича. Юрій Кармазін («НУ—НС») повідомив, що проект постанови про обрання Головою Верховної Ради В. Литвина вже розглянув профільний комітет, і до нього немає жодних зауважень. Водночас Олександр Єфремов (Партія регіонів) заявив, що депутати нині прагнуть не вирішити проблему, а займаються наслідками. І якщо нашвидкуруч буде обрано главу парламенту, то завтра виникне проблема з формування коаліції. Регіонали вимагали спочатку сказати, чи є коаліція, яка візьме на себе відповідальність за ті процеси, котрі відбуватимуться у державі, а вже потім ця коаліція має висунути свою кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради.

Проте Олександр Лавринович свою кандидатуру зняв. Відтак на голосування було поставлено лише одну постанову — про обрання главою парламенту Володимира Литвина.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.