Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6-й тур. 9 грудня.

Група А. «Челсі» (Англія) — «Клуж» (Румунія). 2:1. «Рома» (Італія) — «Бордо» (Франція). 2:0. «Рома» — 12 очок, «Челсі» — 11, «Бордо» — 7, «Клуж» — 4.

Група В. «Панатінаїкос» (Греція) — «Анартосіс» (Кіпр). 1:0. «Вердер» (Німеччина) — «Інтер» (Італія). 2:1. «Панатінаїкос» — 10, «Інтер» — 8, «Вердер» —7, «Анартосіс» — 6.

Група С. «Базель» (Швейцарія) — «Спортинг» (Португалія). 0:1 (Янік Джало, 19).

«Барселона» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 2:3. Голи: Гладкий, 31, 58, Сілвіньо, 59, Фернандіньо, 76, Бускетс, 83.

«Барселона»: Горкера, Санчес Мата, Піке, Касерес, Сілвіньо, Бускетс, Васкес, Сейду Кейта, Родрігес (Гудонсен, 76), Глєб, Кркіч. Тренер — Госеп Гвардіола.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Гюбшман, Жадсон (Брандау, 76), Гай, Вілліан, Фернандіньо (Адріано, 78), Гладкий. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Кркіча, 50, Гюбшмана, 65, Брандау, 86, Адріано, 87, Гладкого, 87, Кучера, 89, П’ятова, 90+1.

Арбітр — Майкл Райлі (Англія).

Барселона. «Камп Ноу». 39 000 глядачів. 12 градусів.

Група D. ПСВ (Нідерланди) — «Ліверпуль» (Англія). 1:3. «Марсель» (Франція) — «Атлетико» (Іспанія). 0:0. «Ліверпуль» — 14, «Атлетіко» — 12, «Марсель» —4, ПСВ — 3.

Чемпіон України, хоч і здолав фактично другий склад «Барселони», однак поєдинок з каталонцями не став для нього легкою прогулянкою. Втім, попри всі розмови стосовно відсутності мотивацій у цій зустрічі (на турнірне становище вона не впливала), «Шахтар», можна вважати, здобув дуже престижну перемогу. Адже він обіграв елітний клуб на його полі. І це вже справи керівників «Барси», яких гравців виставляти на матч.

Тішить українських і, зокрема, донецьких уболівальників той факт, що «гірники» реваншувалися за прикру поразку в Донецьку на останніх хвилинах. Отже, Луческу певним чином «віддячив» Гвардіолі. А ще, окрім перемоги, «Шахтар» відновив реноме і заробив кругленьку суму від УЄФА (600 тисяч швейцарських франків).

Несподівано під завісу цього протистояння розвеселив публіку англійський арбітр. Райлі мов якась муха вкусила, бо він протягом лише п’ять хвилин показав футболістам з України п’ять (!) жовтих карток.

А от початок зустрічі навряд чи сподобався вболівальникам. Команди демонстрували низькі швидкості, придивлялися і притиралися одне до одного. Проте, незважаючи на аморфну атмосферу, котра панувала у велетенській чаші «Камп Ноу», «Шахтар» свого таки досяг. І відзначився Гладкий, котрому Луческу несподівано довірив місце в стартовому складі. На лаві запасних опинилися Брандау, Адріано і Селезньов, котрий останнім часом забивав чимало.

Отож, забігаючи наперед — Гладкий відмінно виправдав довіру і доручену справу виконав чудово. У першому випадку він завершив дуже ефектну комбінацію. Срна перевів мяч направо на Раца, той в один дотик скинув на Вілліана. Бразилець увійшов у карний майданчик і віддав назад на Гладкого. Удар без обробки — гол! Лише перед перервою «Барселона» прокинулася. Це Родригес накрутив оборонців «Шахтаря» і ледве не вразив дальній кут воріт П’ятова. Але після відпочинку гості не забарилися і з другим голом. Усе було дещо несподівано. Жадсон, продемонструвавши чудовий індивідуальний вишкіл, виконав філігранну подачу зі штрафного на Гладкого, котрий оформив дубль. Щоправда, після такого успіху наші футболісти чомусь розслабилися, за що їх миттєво покарав Кейта, скоротивши розрив у рахунку до мінімуму.

А коли Фернандіньо забив третього м’яча, відгукнувшись на прострільну флангову передачу Раца, здавалося, питання про переможця відпало. Але за кілька хвилин Бускетс вдихає інтригу в цей матч без турнірного значення. Щоправда, перед цим Брандау міг забивати четвертого м’яча. Однак, у притаманному цьому форвардові стилі, пробив «по горобцях». І тоді ми стали свідками покарання за таке марнотратство.

— Це важлива перемога в моральному плані, — сказав журналістам Мірча Луческу. — Важко виграти в «Барселони», особливо на «Камп Ноу». Хотілося б привітати Гвардіолу, бо великої різниці між основним складом і тим, що грав сьогодні, не було. Хіба що гравці не такі досвідчені. Ми вибрали свою тактику, дуже добре організували оборону й, природно, спробували використовувати швидкі контратаки. Та не завжди це виходило, а перший гол ми одержали від Сілвіньо, коли не встигли заблокувати удар. Хоча ми передбачали такі варіанти. Знову не забив Брандау, котрий вийшов сам на сам з воротарем. Влучив би він, рахунок став би 4:1 на нашу користь і не було б отих нервових завершальних хвилин...

— Чи компенсує ця перемога донецьку поразку?

— Певною мірою так. Вважаю, що «Барселона» грала відмінно. Але «Шахтар» — досвідчена команда, у нас також гарні виконавці. Повторюю, для нас це дуже важлива перемога, тому що з «Барсою» завжди грати важко. Тому результат мене тішить. Гадаю, що «Барселоні» цілком до снаги стати переможцем Ліги чемпіонів. Але, звичайно, на другому місці в нашій групі мав би бути «Шахтар», а не «Спортинг».

На знімках: «гірники» святкують на «Камп Ноу»; Олександр Гладкий довіру виправдав.

Фото прес-служби ФК «Шахтар».