Столичні чиновники придумали, як підвищити комунальні тарифи. Київська міськдержадміністрація розробила нові розцінки на послуги жеків відповідно до постанови Кабміну № 560 про диференційований розмір квартплати. Сума в платіжках залежатиме від: стану будинку, прибудинкової території та кількості послуг, що надаватимуть, пояснив начальник Головного управління цінової політики Василь Яструбинський. При цьому багаті заплатять за бідних.

— Я збільшу їм тарифи приблизно вдесятеро, якщо кияни мене підтримають, для того щоб 800 тисяч осіб не платили взагалі нічого за комунальні послуги, — заявив столичний градоначальник Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ.

КМДА вже рапортує: 80 відсотків киян підтримують нововведення.

— Я живу в однокімнатній «хрущовці», яку й житлом не назвеш, — каже студентка Світлана Назарова. — Нехай квартплату підвищують тим, хто розкошує в елітних хоромах.

— В Україні немає елітного житла, — заперечує киянка Наталя. — Не сумніваюся: мій будинок по вулиці Смілянській, 10/31 теж зарахують до елітного. Кілька років тому світло в нас «вирубали» мало не через день, до того ж — на добу. Автоматично відключався ліфт і подавання води. Навіть їсти приготувати не було можливості, бо плити в будинку електричні. Проводка в нас — теж «елітна». Кілька років тому вночі вигоріла електрощитова. Мої діти надихалися димом і потрапили до лікарні.

Зараз, кажуть у КМДА, кияни платять у середньому по 1,3 грн. за квадратний метр. За новим диференційованим тарифом двокімнатна квартира в «хрущобах» (площею 48 квадратів) обійдеться приблизно в 163 гривні (3,4 грн. за квадратний метр). Щасливі мешканці «свічок» викладатимуть по 168 грн. (3,5 грн. за кв. м).

Експерти визнають: в Україні є регіони, де комунальні тарифи набагато вище столичних. Але за продукти й предмети першої потреби кияни теж платять більше.

— Таке поняття, як купівельна спроможність населення, ніхто не скасовував, — нагадує депутат від Блоку Кличка у Київраді Олександр Клюс. — В умовах твердої кризи влада вчетверо піднімає тарифи на проїзд, в 9,5 раза підвищує комунальні послуги для підприємств, а тепер ще вигадала й нові побори з населення. Перш ніж запроваджувати «квартирну» диференціацію, необхідно скласти «паспорт» кожного будинку. Сьогодні цього немає. А нові тарифи на сайті КМДА наведені без жодних розрахунків і обґрунтувань. Це питання не обговорювалося на профільній комісії Київради, не було незалежного аудиту нових розцінок. У столиці взагалі немає методології визначення квартплати!

Гасло «багаті заплатять за бідних» не витримує критики. Тому що саме жителі нових будинків, зазвичай, самі піклуються про своє житло — вкручують лампочки, встановлюють лічильники, наймають консьєржів, самі опікуються прилеглою до будинку територією, хоча це — пряма турбота жеків, які щомісяця одержують за це чималі гроші.

— Кияни досі не мають можливості вибирати, з яким ЖКГ-підприємством укласти договір, — нагадує Олександр Клюс. — Замість того, щоб реанімувати житлово-комунальну систему міста, Черновецький прикриває безладдя жеків і нехтує інтересами сумлінних платників.

Виходить, хто платить, того й «замовляють».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.