Про підвищення рівня бюджетної підтримки завели мову й виробники індичини. Голова наглядової ради групи «Рамбурс» Олексій Гаврилов вважає, що економічно обґрунтована дотація на цей вид продукції в 2009 році — 2,8 гривні за кілограм: «Показник ґрунтується на декількох чинниках. По-перше, наше виробництво залежить від курсу гривні до євро, оскільки ми закуповуємо добових індичат у Франції, оплачуючи їх в євро. Як ви знаєте, гривня стрімко дешевшає стосовно євро, що робить нашу продукцію дорожчою у гривневому вимірі.

А ще ми зіткнулися з неплатежами торговельних мереж. Останнім часом ті затримують оплату поставленої продукції, що вимиває оборотні кошти компанії й змушує нас користуватися дорогими кредитними коштами — під 35 відсотків річних. І не треба забувати про інфляцію, яка за підсумками року прогнозується на рівні 27 відсотків.

Однак ми не можемо підвищувати ціни на готову продукцію пропорційно зростанню валют і інфляції, оскільки український споживач до цього не готовий. А державна дотація в розмірі 2,8 гривні за кілограм дасть нам змогу не підвищувати стрімко ціни й можливість розвивати виробництво.

Крім того, для модернізації потужностей ми закуповуємо іноземне обладнання, як правило, з використанням кредитів у валюті, і девальвація гривні значно збільшила наші зобов’язання.

Якщо держава зацікавлена у виробництві м’яса індички, качок, гусей, кроликів — вона має стимулювати розвиток цих напрямів. Один з можливих механізмів — підвищення компенсації процентних ставок за залученими під такі проекти кредитами і спрощення порядку їх одержання. Це дасть змогу підприємствам закуповувати сучасне обладнання. Наприклад, у Росії за інноваційними проектами держава компенсує 100 відсотків по кредитах, що є добрим стимулом для розвитку ринку».