Колись непорушним був Союз, а тепер — Євросоюз

Торгівля сільськогосподарськими товарами з ЄС має значний потенціал для поліпшення зовнішньоторговельного балансу України загалом, упевнений заступник міністра економіки Валерій Пятницький (на знімку). Так, обсяг торгівлі аграрною продукцією з Європейським Союзом за січень-вересень порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс на 83—84 відсотки.

Звичайно, таке досить істотне зростання сталося не в останню чергу через щедрий цьогорічний врожай. Передусім країна крокує традиційним шляхом при виході на європейський ринок — це експорт зернових, олії, насіння соняшнику. При цьому продаж за кордон аграрної продукції з України становив 2,3 мільярда доларів, а імпорт — майже 2 мільярди. Тобто, вочевидь, вітчизняний аграрний сектор працює в плюс. За того, що загальний баланс нашої торгівлі загалом має надзвичайно велике негативне сальдо, і з ЄС — також. Валерій Пятницький стверджує, що аграрний сектор і є паличкою-стукалочкою у наших подальших відносинах з Європейським Союзом. Нинішнє позитивне сальдо зможемо перетворити на набагато більше, якщо отримаємо доступ на ринок об’єднаної Європи.

«Коли ми говоримо про угоду про вільну торгівлю, — каже Валерій Пятницький, — то повинні передусім думати про це в контексті виходу на європейські ринки. Нині рівень мит, які є в ЄС на сільськогосподарську продукцію, набагато вищий, ніж в Україні. Ми навіть у цих умовах маємо позитивне сальдо. Тому ми більше зацікавлені в угоді про вільну торгівлю з ЄС. Укладання угоди про зону вільної торгівлі буде вигідним для українського агросектору, рівень митного захисту Європейського Союзу в цьому разі стане значно нижчим, тоді ми отримаємо більше можливостей.

Але це тільки частина правди — є велика кількість заходів не тарифних. Це, зокрема, заходи санітарного і фітосанітарного регулювання. Тут не так усе райдужно. Для того, щоб виходити успішно на різні ринки ЄС, нам треба багато чого зробити для приведення наших вимог у сфері контролю за якістю продукції, її відповідністю європейським стандартам. Це — не зовсім предмет переговорів. Це — предмет нашої адаптації до правил ЄС: приведення у відповідність нашого законодавства, розбудова інституційна — від адміністративної спроможності до створення відповідної лабораторної бази, щоб ЄС визнавав систему контролю, яка діє в Україні. Приміром, проблеми з експортом олії змусили нас подивитися на ті негаразди, що є всередині країни. Не завжди можна ремствувати, що це до нас таке, можливо, негативне ставлення — треба подивитися, що у нас.

Переговори — це, можливо, один відсоток тієї роботи, яка має бути здійснена. На жаль, до переговорів привернено більше уваги, ніж до імплементації домовленостей... Наша мета — робота на єдиному європейському ринку. Фактично всі товари, незалежно, чи це промислові, чи сільськогосподарські — будуть вільно рухатися на всьому економічному просторі: від України до Португалії. Це 450 мільйонів споживачів, валовий продукт на душу населення — в рази перевищує український», — повідомив В. Пятницький.

Г. К.