Ранкове засідання 9 грудня

Спеціальне засідання парламенту, на якому депутати мали намір обговорити ситуацію у країні за участі Президента та Кабінету Міністрів, не відбулося — глава держави перебував у закордонному відрядженні. Окрім того, жодних позитивних зрушень у перемовинах парламентських політичних сил стосовно утворення більшості та обрання Голови Верховної Ради досягнуто не було.

Відкривши ранкове пленарне засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович поінформував, що парламентські комітети підготували 109 питань для розгляду в сесійній залі, з них 57 рекомендовано ухвалити в першому читанні, а 19 законопроектів визначено антикризовими. Тож Верховна Рада готова стартувати до розгляду актуальних питань, — резюмував О. Лавринович. Проте до політичних домовленостей парламентарії ще не були готові. На нарадах керівників депутатських фракцій представники БЮТ і Блоку Литвина запропонували оголосити перерву в роботі сесії до 16-ї години вечора для завершення консультацій із формування коаліції та обрання Голови Верховної Ради, а фракції Партії регіонів та «НУ—НС» — до 10-ї години наступного дня. 230 народних обранців проголосували за перерву до 16-ї години.

Народні обранці вшанували хвилиною мовчання пам’ять Патріарха Московського і Всія Русі Алексія ІІ, котрий п’ятого грудня пішов із життя.

***

І знову активізувалися розмови про формат коаліції у складі БЮТ, «НУ—НС» та Блоку Литвина. Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко заявив, що нині в парламенті ведеться багато дискусій навколо можливих конфігурацій нової коаліції, в тому числі й між Партією регіонів та БЮТ, які вже вийшли на рівень «практичного прийняття рішень». Але його політична сила не може спокійно спостерігати за цим процесом через «гігантські ризики для національної безпеки та державного суверенітету країни». В. Кириленко наголосив на потребі поновити консультації щодо створення коаліції у складі «Нашої України», БЮТ і Блоку Литвина. «Якщо Блок Литвина готовий до дискусії довкола тексту коаліційної угоди і готовий до її підписання, то таке наше бачення може знайти підтримку і більшість голосів в українському парламенті», — сказав політик. Разом із тим, зауважив він, треба домовитися про пакет першочергових антикризових заходів. Окрім того, за словами В. Кириленка, утворення коаліції у складі БЮТ, «НУ—НС» та Блоку Литвина можливе лише за умови, якщо всі розмови про зміни до Конституції залишаться в минулому і буде припинено всі розмови про послаблення інституту Президента України та його обрання в парламенті.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин також запевнив, що його фракція готова підписати коаліційну угоду з фракціями БЮТ та «НУ—НС». «Ми рішення своєї фракції прийняли. Якщо треба, ми готові підписувати угоду про коаліцію», — сказав він. Але при цьому не став прогнозувати, чи буде створено таку коаліцію на вечірньому пленарному засіданні. В. Литвин наголосив на потребі утворення більшості в парламенті для того, щоб була можливість розглядати та ухвалювати антикризові законопроекти. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко назвав «часом-ікс» 16-ту годину: «16.00 — це саме той час, коли ми можемо сказати: так, відбулося створення нової коаліції». За його словами, ще другого жовтня фракція БЮТ зібрала 155 підписів для створення коаліції у складі БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина. І. Кириленко висловив сподівання, що до вечірнього пленарного засідання всі три фракції зберуть необхідні голоси для утворення коаліції і Головою Верховної Ради може бути обрано Володимира Литвина. Перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також не виключив, що фракції БЮТ, «НУ—НС» та Блок Литвина вже на вечірньому пленарному засіданні намагатимуться проголосувати за обрання главою парламенту Володимира Литвина. Утім, за прогнозом О. Єфремова, під час голосування за цю кандидатуру не набереться достатньо голосів. І в такому разі, за його словами, всі дії можна розцінювати як «спосіб тиску на депутатів Партії регіонів, щоб вони пішли на якісь поступки». Він застеріг від того, що в разі утворення коаліції трьох — БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина — така більшість буде нестійкою. «Переконаний, стійка коаліція можлива, якщо Партія регіонів буде в її основі», — вважає О. Єфремов. Водночас депутат висловив думку, що Президент України Віктор Ющенко зможе поновити указ про розпуск парламенту, якщо коаліцію не створять. Адже тоді у Президента будуть на це уже всі законні підстави.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.