Останнім часом народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олег Ляшко та депутат Чернігівської обласної ради Олег Авер’янов узяли під опіку ДП «Прилуцький завод «Пожспецмаш», який працює у селищі Ладан і у вересні відзначив своє 80-річчя.

Ще двадцять років тому це було потужне підприємство, котре могло випускати щодня по 15 «пожежок». На жаль, у наступних десятиріччях стався значний спад виробництва. Держава не мала можливості закупити пожежні автомашини для потреб усієї України, а тому ладанці виконували лише поодинокі замовлення. Багато хто з професіоналів-заводчан через затримки з виплатою зарплат змушений був шукати кращої долі в Москві, Києві. Знімали керівників заводу, але ситуація мало змінювалася.

Нині, схоже, чимало проблем ДП «Прилуцький завод «Пожспецмаш» починає вирішуватися на краще. Велику роль у цьому зіграла співпраця нового керівника заводу Анатолія Редкача з депутатами від БЮТ.

— Наш завод досить сильно підтримав «Грант Альянс», де працює директором Олег Авер’янов, — каже директор ДП «Прилуцький завод «Пожспецмаш». — Фактично нам було надано безпроцентний кредит, завдяки якому вдалося забезпечити виробництво замовлень, отримати необхідні матеріали для функціонування цехів.

За 11 місяців підприємство виробило товарної продукції на суму 33,6 мільйона гривень. У пожежні частини багатьох областей направлено 133 одиниці пожежної спецтехніки та пожежних автомашин. Пожвавлення виробництва сприяло налагодженню випуску новинок — пожежного автомобіля першої допомоги ААААД-20(3310)-274, пожавтоцистерн АЦ-20 (4308)-271, АЦ-100 (65201)-270, що, у свою чергу, дало змогу створити нові робочі місця. Нині на заводі працює 970 осіб, середній заробіток багатьох робітників досяг позначки 2022 гривні.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олег Ляшко днями побував у Ладані та повідомив, що він теж доклав чимало зусиль, щоб Кабінет Міністрів у грудні цього року виділив 38 мільйонів гривень на виробництво пожежних автомашин.

— Гроші вже надійшли заводові, — сказав народний депутат України. — Це означає, що ладанці під час економічної кризи будуть зайняті роботою. До квітня підприємство буде забезпечене реалізацією відповідального замовлення. І цей добрий початок у першому кварталі стане гарантією позитивних змін на увесь рік.

Олег Ляшко на зустрічі з колективом ДП «Прилуцький завод «Пожспецмаш» запевнив, що й надалі контролюватиме ситуацію з виробництвом пожежних автомашин, потреба яких в Україні дуже висока.

смт Ладан

Чернігівської області.

На знімку: Олег Ляшко з працівниками заводу.

Фото автора.