У «Птахопромі України» прогнозують незабаром істотне зменшення в країні виробництва цього продукту й зростання імпорту

Уряд не звертає уваги на проблеми, пов’язані з продукуванням курячих яєць. Разом з тим, запевняли під час прес-конференції у Києві представники асоціації птахівничих підприємств «Птахопром України», виробництво їх збиткове через штучне регулювання цін в умовах економічної кризи.

Річ у тім, що яйця значаться серед продуктів першої необхідності. У деяких регіонах Держцінінспекції по цінах взагалі відмовляють в прийнятті документів щодо можливого підняття ціни на розгляд. Усе це призводить до того, що виробники яєць не мають змоги реалізовувати свою продукцію за, як вони вважають, справедливими цінами й у підсумку не можуть забезпечити нормальну роботу підприємств. За такої ситуації рентабельність у 2008 році прогнозується на рівні мінус 9,5 відсотка. А для забезпечення нормальної роботи підприємств середній показник має становити 10—15 відсотків. Коливання ж цін на ринку відбувається здебільшого за рахунок посередників. Так, відпускна ціна виробників нині в середньому ледь дотягується до 6 гривень за десяток. У супермаркеті той самий десяток можна купити за 9—13 гривень.

Генеральний директор асоціації Володимир Фролов прогнозує незабаром можливі значні втрати у галузі. Так, з 2000 року промислове виробництво яєць зросло з 2,8 мільярда штук до 8 мільярдів. Але, кажуть в асоціації, за теперішніх темпів падіння поголів’я птиці — на відсоток щомісяця — ми повернемось на рівень 2000-го приблизно за півтора року. Без відповідного державного фінансування для поновлення виробництва після кризи якнайменше знадобиться тих самих вісім років, а в умовах Світової організації торгівлі, коли на ринок вийде іноземна продукція, галузь взагалі може не піднятись.

Уже нині, стверджують в асоціації, на межі закриття опинилися чотири підприємства у Вінницькій області. Їх банкрутство призведе до звільнення більш як тисячі працівників. Схожа ситуація в Чернігівській, Сумській, Черкаській областях. Тому, мовляв, куряче яйце, як малорентабельне, потребує бюджетної підтримки. Щонайменше 50 копійок на десяток. У «Птахопромі України» наголошують, що про це не раз писали листи до Кабміну, Верховної Ради. Реакції — жодної. Якщо так триватиме —багато птахівничих господарств, які виробляють яєчну продукцію, розвалиться.

Натомість державними дотаціями у нас часто «рятують» прибуткових. Як приклад, на прес-конференції наводили бройлерне птахівництво. Нині дотація на вгодоване курча — гривня на кілограм живої ваги. Тобто на одну тушку виходить десь 2,5 гривні. Хоча рентабельність виробництва м’яса бройлерів, стверджує Володимир Фролов, значно вища за рентабельність продукування яєчної продукції. Дотацію мають давати для розвитку, для підтримання підприємств, а не для отримання надприбутків. Треба, логічно розмірковують виробники яєць, до надання державної підтримки підходити диференційовано, підтримувати господарства, допомагати розвитку таких, які не мають своїх комбікормових заводів, своїх переробних цехів, тому й прибутковість у них значно менша. А є сьогодні підприємства, наголошує В. Фролов, що мають 100-відсоткову рентабельність м’яса бройлера, а також отримують дотацію на виробництво птиці. Тому треба повернути практику використання бюджетних коштів через громадські асоціації підприємств галузі. А не так, як нині, коли керівництво Мінагрополітики нерідко розподіляє дотації підконтрольним собі підприємствам.

Інформація до роздумів

Споживання яєць в Україні зменшується. Нині кожен громадянин в середньому щороку з’їдає 252 штук. У той час як розрахована дієтологами раціональна норма споживання — 290 яєць. Водночас в економічно розвинених європейських країнах річне споживання курячих яєць перебуває на рівні 320 — 350 штук на одну людину. Також слід узяти до уваги, що це стратегічний продукт, який містить набір усіх амінокислот, багато вітамінів і мікроелементів. Так, в умовах кризи 90-х років, за недоступності м’яса, збалансованість раціону більшості пересічних громадян України трималась, власне, на споживанні яєць.