Про це повідомив народний депутат України, президент акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгій Скудар (на знімку). За його словами, партнери відмовляються від раніше замовленого обладнання через неплатоспроможність. У переліку «замороженої» продукції — обладнання машини безперервного лиття заготовок для металургійного комбінату «Азовсталь», валки та обладнання реконструкції прокатного стану металургійного комбінату «Запоріжсталь», крокуючі екскаватори для Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Удвоє скорочено поставки до Росії. Всього на заводі накопичилося на 700 мільйонів гривень готової продукції, за яку партнери поки що не платять гроші.

«Низку замовлень ми зупинили, а нових практично немає. З огляду на ситуацію в грудні завод працюватиме нехай і повний робочий тиждень, але з неповним завантаженням, — зазначив народний депутат. — Особливо болісно переносимо нестачу коштів, які заблоковані на банківських рахунках. Зараз ми не можемо придбати комплектуючі вироби, сировину, матеріали для тієї продукції, яка перебуває у виробництві, а також оплачувати потреби соціальної сфери. Насущне завдання для заводських менеджерів — знайти кошти для виплати зарплати в грудні».

Нині підприємство активно шукає платоспроможних партнерів. І хоча криза вдарила по промисловості всього світу, фахівці, які набули досвіду виживання в 90-ті роки минулого століття, пропонують декілька варіантів.

Г. Скудар вважає, що прес кризи для України був би слабшим, «якби в 2004 році громадяни країни не повірили порожнім обіцянкам «помаранчевих». «У підсумку ми отримали некомпетентну безвідповідальну владу, яка обдурила народ, давши фантик від цукерки. Насправді влада повинна давати людям хліб, м’ясо, нормальне життя, роботу. А людей задовольняли фантики, які дуже швидко зникають. І сьогодні ми залишилися без роботи, без грошей, без соціального захисту», —підсумував народний депутат. На його думку, треба готуватися до найгіршого: «Я на сто відсотків упевнений, що в 2009 році ми до рівня літа 2008 року не повернемося».