«Україна має колосальний економічний потенціал і є однією з найпривабливіших для інвестицій країн в Європі», — про це ІА «Українські новини» заявив голова Ради директорів БТА Банку Мухтар АБЛЯЗОВ (на знімку).

За його словами, тимчасові економічні труднощі, які переживає Україна, не довгострокові і є наслідком глобальної економічної кризи. Наявність висококваліфікованої робочої сили, багаті природні ресурси, вигідне географічне розташування, один із найбільших в Європі внутрішній ринок споживання і багато інших чинників створюють сприятливі передумови для інвестування і в наявну економіку, і у створення нових виробництв в Україні. Пан Аблязов відзначив, що не поділяє песимізму представників західного бізнесу, який масово згортає інвестиційну діяльність у країні.

«Наш бізнес розширює свої інвестиції в вашу країну, оскільки вірить у майбутнє України», — відзначив Мухтар Аблязов. Як приклад він повідомив, що вже в розпал кризи восени цього року акціонери українського банку БТА додатково інвестували в капітал банку понад 280 мільйонів доларів США, тим самим забезпечивши стабільність банку в умовах кризи та заклавши основу подальшого динамічного його розвитку. Це зроблено на тлі того, що багато західних компаній виводять інвестиції з країни.

Загальний обсяг інвестицій в Україну, організований за безпосередньої підтримки БТА Банку, становить понад мільярд доларів США за останні 2—3 роки. У 2007-му БТА Банк став найбільшим акціонером НАСК «ОРАНТА», викупивши в держави 25 відсотків акцій компанії. Ця операція стала однією з найбільших операцій із приватизації державної власності, забезпечивши до прибутку бюджету понад 100 мільйонів доларів США.

Пан Аблязов також закликав усіх інвесторів не забувати про ту роль, яку відіграє бізнес у соціальному розвитку суспільства, що особливо актуально в умовах кризи.

«Я завжди вимагаю від топ-менеджерів наших проектів приділяти більше уваги не лише зростанню капіталізації бізнесу, а й думати про майбутнє України — країни, в якій ми працюємо», — відзначив пан Аблязов. Такий підхід до ведення бізнесу БТА Банк здійснює і в Казахстані, і в інших країнах, де він розташовується. У 2006 році президент Грузії М. Саакашвілі високо оцінив внесок БТА Банку в розвиток країни і нагородив Мухтара Аблязова високою нагородою — «Орденом честі». Як приклад соціального спрямування бізнесу в Україні пан Аблязов навів зведення в Борисполі фармацевтичного заводу Макс-Велл, який виготовлятиме сучасні високоякісні лікарські препарати для українських споживачів за більш доступними цінами, ніж аналогічні препарати іноземного виробництва, що продаються в Україні. У цьому проекті, послуговуючись напрацьованими зв’язками та використовуючи свій особистий авторитет, Мухтар Аблязов виступив організатором фінансування проекту.

Довідка

АТ БТА Банк — одна з лідируючих банківських мереж на території СНД.

Консолідовані активи АТ БТА Банк за підсумками І півріччя 2008 року становили 27,8 мільярда доларів США, капітал — 3,9 мільярда доларів США. Консолідований чистий прибуток АТ БТА Банк за підсумками І півріччя становив 231 мільйон доларів США.

Мережа банків—партнерів АТ БТА Банк охоплює Росію, Україну, Білорусь, Грузію, Вірменію, Киргизстан і Туреччину. Представництва БТА працюють у Росії, Україні, Китаї та ОАЕ.

У 2006 і 2007 роках БТА Банк названо провідними фінансовими експертами «Банком року в СНД».

НАСК «Оранта» — найбільша страхова компанія класичного страхового ринку України. За 2007 рік НАСК «Оранта» зібрала рекордний для класичного страхового ринку обсяг страхових платежів — 693,8 мільйона гривень. Порівняно з 2006 роком приріст страхових премій становить 71,5 відсотка. Компанія має найбільшу філіальну мережу по всій Україні, яка налічує 800 структурних підрозділів в обласних центрах, містах і районах України. У компанії працюють понад 9 тисяч співробітників по всій країні, із них 7 тисяч страхових агентів.

Коментарі фахівців

Вікторія ВОЗНЮК, директор ТОВ «Агентство Консалт-Інвест»:

Те, що іноземні інвестори виводять свій капітал з України, з одного боку, є негативним явищем, адже кошти інвесторів повинні працювати в економіці країни, та, з другого боку, їх можна зрозуміти, адже вони рятують свої кошти. Утім, очікується, що ситуація стабілізується вже навесні 2009-го, коли інтерес інвесторів до України знову зросте. У цьому плані вкрай позитивним є інвестування коштів підприємців саме з країн колишнього СРСР, адже для України наразі більш вигідно поновлення втрачених економічних зв’язків з колишніми республіками СРСР, аніж орієнтація на західного інвестора, який у скрутну хвилину кидає бізнес в Україні напризволяще. Виходячи з того, що менталітет наших близьких сусідів споріднений з нашим, співпраця з ними щодо інвестування коштів в Україну може бути більш продуктивною, аніж із західними інвесторами.

Віталій АПОСТОЛОВ, голова представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Києві:

— Вважаю, що вкладання коштів інвесторами з країн СНД є позитивом для України загалом та Києва зокрема. Якщо це приносить кошти в бюджет, чому ні? В економіці є багато незайнятих ніш, які очікують на інвестора. Зокрема, перспективним джерелом інвестування є дорожнє будівництво, транспортна інфраструктура, будівництво, книговидання.

Віктор ЛИСИЦЬКИЙ, радник голови правління «ПриватБанку», економіст:

— Я більш ніж переконаний, що прихід казахстанського та російського капіталу в Україну — це природний процес. Цей капітал, що головне, не буде спекулятивним, а для пересічного громадянина це означатиме нові робочі місця, збільшення відрахувань у бюджети та реалізацію серйозних проектів. Наразі не треба поспішати говорити про відплив капіталу, адже протягом другого кварталу 2008 року, за даними НБУ, з України було вивезено 671 мільйон доларів інвестицій, тоді як ввезено 3 мільярди 754 мільйони доларів. Також збільшилися і валютні резерви на 800 мільйонів доларів. Ще місяць-другий і інвестувати в Україну буде вигідно, адже ціни на нерухомість та промислові товари знизяться. А відтак казахстанський та російський капітали будуть лише надходити в Україну — це логічно та природно.

Василь ЮРЧИШИН, директор економічних програм Центру імені Разумкова:

— Поведінка та кроки представників бізнесу з країн колишнього СРСР не є несподіванкою. Насамперед це стосується Росії та Казахстану. Представники цих країн (в тому числі і казахстанська фінансова група, що контролює БТА Банк та «Оранту») бачать паралелі в українській економіці зі своїми країнами, вони краще розуміють наше середовище, аніж західні інвестори, та вміють реагувати на наявні ризики. Наразі очікується пожвавлення окремих секторів економіки України, насамперед фінансового сектору. А інвестори та банкіри — дуже раціональні люди, які бачать в українському фінансовому секторі більше можливостей, аніж західні інвестори.