Аналіз підсумків роботи народногосподарського комплексу, який було зроблено на позачерговому засіданні тристоронньої соціально-економічної ради (влада — роботодавці — профспілки), засвідчує, що світова фінансово-економічна криза не обминула й Запорізьку область. Хоча за десять місяців у промисловості і забезпечено порівняно з попереднім роком зростання обсягів виробництва на 5,1 відсотка, зберегти позитивну динаміку вдалося лише за рахунок інерції. Негативні тенденції в економіці посилюються, наростає напруження у сфері зайнятості та виплати заробітної плати. За попередніми даними, у жовтні відбулося скорочення загального обсягу промислового виробництва проти вересня на 13,4 відсотка, а порівняно з минулорічним жовтнем — на 22,7 відсотка. Найбільший спад спостерігається в металургії та металообробці, машинобудуванні, хімічній промисловості та будівництві. Єдина галузь, яка ще перебуває на піднесенні, це харчова промисловість, але й тут може статися різкий обвал, бо через штучно занижені закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію селяни втратили мотивацію до своєї праці й вже нинішньої осені істотно зменшили площі посівів озимих культур.

— У такій ситуації влада, роботодавці та громадськість мають не шукати винних, а узгоджувати свої дії для мінімізації наслідків кризи, — зазначив голова облдержадміністрації Олександр Старух, відкриваючи засідання ради.

Але як це зробити, коли кожна із сторін, немов Лебідь, Рак та Щука, тягне віз у свій бік? За спадом в економіці дедалі чіткіше окреслюються соціальні проблеми. Вже тепер близько 15 тисяч робітників та інженерно-технічних працівників промислових підприємств працюють в умовах неповного робочого тижня або перебувають у вимушених неоплачуваних відпустках. Стрімко наростає заборгованість із виплати заробітної плати, загальна сума якої з початку року збільшилася в півтора разу і нині становить 33,8 мільйона гривень. Перші хвилі фінансової бурі докотилися й до людей, котрі вийшли на заслужений відпочинок. Хоча в жовтні всі вони отримали пенсії у визначений законодавством термін, у цьому ж таки місяці тільки по області Пенсійний фонд недоотримав 2,8 мільйона гривень, що становить майже половину загального приросту заборгованості зі сплати страхових внесків з початку року.

Домовитися про узгоджені дії в умовах наростаючої кризи і справді нелегко, бо в кожної із сторін, що утворили обласну соціально-економічну раду, своя мотивація поведінки, визначена об’єктивними обставинами. Зі вступом до СОТ становище вітчизняних товаровиробників значно погіршилося. Ліквідувавши механізм тарифного регулювання, який забезпечував баланс між імпортом та експортом товарів, держава не подбала про захист їхніх економічних інтересів. Тому робота підприємств в умовах, коли ціни на сировину та електроенергію значно вищі від світових, а фіскальне навантаження на фонд оплати праці перевищує 50 відсотків, означає тихе самогубство. На жаль, в умовах жорсткої централізації управління місцева влада не може вплинути на механізм стосунків суб’єктів господарювання з державою іншим чином, ніж оперативно інформувати центральні органи про ситуацію на підприємствах та вносити пропозиції щодо забезпечення їх стабільної роботи. З цією метою в області створена робоча група, до складу якої увійшли керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а тепер запрошені й представники федерації роботодавців і галузевих профспілок. Але й на місцевому рівні можна дещо зробити для пом’якшення соціальної напруженості, зумовленої кризою, зокрема, знизити ставки за оренду землі, стимулювати розвиток малого і середнього бізнесу. Та все це залежатиме від стану місцевих бюджетів. Поки що, знову-таки за рахунок інерції поступального розвитку регіону в попередній період, вони наповнюються, але запас міцності економіки вже вичерпується...

Зрозуміло одне — наодинці із кризи не виборсатися, і втрати ще будуть. Головне, щоб вони не призвели до непоправних наслідків. Тому, домовившись про спільні дії, учасники засідання соціально-економічної ради вирішили сконцентрувати зусилля на стабілізації ситуації в банківській сфері, промисловості та будівництві, на збереженні трудового потенціалу підприємств та проведенні роз’яснювальної роботи в колективах з метою недопущення зростання соціальної напруженості. Пролунали заклики до профспілкових лідерів не нагнітати пристрасті й утримуватися від страйків, а до представників засобів масової інформації — уникати гострої оцінки подій, що відбуваються.

Голова обласної ради профспілок Віктор Сластьон гарантував свою лояльність до власників підприємств тільки тоді, коли в разі вимушеного звільнення працівників роботодавці дотримуватимуть чинного законодавства та не допустять ревізії регіональної і галузевих угод. Що стосується преси, яку звинуватили в підбурюванні громадськості, то камінь кинуто не в її город. Для прикладу наведу лише один факт, котрий був озвучений на засіданні соціально-економічної ради, але чомусь не став предметом обговорення. За словами заступника голови облдержадміністрації Олександра Сіна, тільки за чотири дні листопада до служби зайнятості звернулося більш як 4 тисячі людей, з яких лише 58 чоловік були звільнені з роботи за скороченням штатів. Це означає, що, не бажаючи виплачувати належні в таких випадках компенсації, адміністрації підприємств змусили своїх працівників написати заяви про звільнення за власним бажанням і викинули на вулицю без засобів до існування...

Запорізька область.