Редакція «Голосу України» отримала інформацію, яка характеризує діяльність уряду в агропромисловому секторі економіки в поточному році. Видається, що читачам буде цікаво ознайомитися з цим матеріалом.

Урядом визначено п’ять пріоритетів діяльності в агропромисловому комплексі:

запровадження ефективної системи охорони та раціонального використання земель сільськогосподарського призначення;

створення сприятливих умов для залучення інвестицій в розвиток агропромислового комплексу і сільських територій;

забезпечення розвитку інфраструктури аграрного ринку;

створення сучасної селекційної бази аграрного виробництва;

координація розвитку виробництва альтернативних видів палива.

Для їх виконання урядом прийнято майже 140 рішень, схвалено і надіслано до Верховної Ради 28 законопроектів.

Зазначені рішення забезпечили позитивні результати роботи галузі.

Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства за 10 місяців цього року в усіх категоріях господарств становив 117,6 відсотка порівняно з відповідним періодом 2007 року.

Валова продукція галузі рослинництва зросла на 29,8 відсотка, тваринництва — на 0,3 відсотка.

Приріст промислового виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за 10 місяців цього року проти відповідного періоду 2007 року — 0,4 відсотка.

Експорт продукції аграрного сектору за 9 місяців 2008 року досяг 7,8 млрд. доларів США, або 14,5 відсотка загального експорту України і вже перевищує рівень минулого року на 6 відсотків (6,8 млрд. доларів США).

28 березня 2008 року скасовано обмеження експорту зернових.

За липень—листопад 2008 року експортовано майже 10,5 млн. тонн зерна, що перевищило обсяг за весь 2006/07 маркетинговий рік (9,6 млн. тонн).

Середньомісячна заробітна плата в сільському господарстві у 2008 році становила 1043 гривні, або в 1,5 разу більше минулорічної, в лісовому господарстві — 1400 гривень (зросла в 1,2 разу).

Довідково: середньомісячна заробітна плата у промисловості з виробництва харчових продуктів — 1582 гривні, у рибальстві і рибництві — 872 гривні.

Робота уряду була зосереджена на таких напрямах розвитку агропромислового комплексу:

1. Фінансове та кредитне забезпечення

Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» Мінагрополітики визначено видатки в обсязі 15,2 млрд. гривень, що на 5,7 млрд. гривень, або в 1,6 разу, більше бюджету попереднього року.

На програми підтримки розвитку підприємств агропромислового комплексу передбачено спрямувати 11,1 млрд. гривень, у тому числі на:

підтримку підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів — 1,7 млрд. гривень, що у 2,4 разу, або на 1 млрд. гривень, більше;

підтримку виробництва продукції рослинництва і тваринництва — 3,1 млрд. гривень, що на 0,8 млрд. гривень, або у 1,3 разу, більше минулорічної суми.

За 11 місяців поточного року Мінагрополітики профінансовано в обсязі 8,6 млрд. гривень, що на 1,5 млрд. гривень (20 відсотків) більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

За січень—листопад 2008 року підприємства АПК залучили кредитів на суму понад 14,3 млрд. гривень (на 28 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року).

Забезпечено обслуговування 16,1 млрд. гривень пільгових кредитів.

Довідково: На пільгових умовах 2008 року залучено понад 9,7 млрд. гривень кредитних ресурсів, а також здешевлено 6,4 млрд. гривень кредитів, отриманих у 2005—2007 роках.

Рішеннями Кабінету Міністрів на переробні (борошномельні, хлібопекарські, комбікормові, консервні, м’ясопереробні та молокопереробні, спиртові та крупозаводи) підприємства поширено механізм відшкодування відсотків за кредитами, залученими на закупівлю сировини у сільгосптоваровиробників, впровадження інвестиційних та інноваційних проектів.

За рахунок пільгового оподаткування податком на додану вартість сільгосптоваровиробники додатково отримають 6,8 млрд. гривень.

Крім того, за рахунок дії фіксованого сільськогосподарського податку щорічно зменшується податкове навантаження на 2,5 млрд. гривень.

2. Розвиток аграрного ринку

Державним бюджетом на 2008 рік передбачено спрямувати на формування державного продовольчого резерву Аграрним фондом 3,6 млрд. гривень, що на 2,9 млрд. гривень, або в 5,1 разу, більше, ніж минулого року.

За 11 місяців цього року на зазначені цілі виділено понад 1,6 млрд. гривень, що втричі більше проти відповідного періоду минулого року.

До державного продовольчого резерву закуплено 1,1 млн. тонн продовольчого зерна, або у 2,7 разу більше минулорічних обсягів.

Удосконалено механізми державного регулювання ринку зернових культур, запроваджено заставні та форвардні закупівлі зерна.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, облдержадміністрації сформували регіональні ресурси в обсязі 1,8 млн. тонн, що у 1,2 разу більше минулорічного обсягу.

3. Розвиток рослинництва

На здійснення фінансової підтримки виробництва продукції рослинництва і тваринництва у бюджеті 2008 року передбачено 3,1 млрд. гривень, що на 0,8 млрд. гривень, або у 1,3 разу, більше минулорічної суми.

У поточному році очікується найбільший за роки спостережень валовий збір зерна (в тому числі пшениці та кукурудзи), соняшнику і ріпаку.

Станом на 2 грудня 2008 року загальне виробництво зерна в усіх категоріях господарств становило 54,6 млн. тонн (у початково оприбуткованій вазі), що в 1,9 разу більше, ніж минулого року.

Врожайність зернових становить 35,9 центнера з гектара, що на 65 відсотків більше минулорічної (21,8).

У 19 регіонах одержано мільйон і більше тонн зерна, в тому числі понад 4 млн. тонн зібрано в Полтавській і Харківській областях.

У 2008 році господарствами всіх категорій одержано 6,9 млн. тонн насіння соняшнику в початково оприбуткованій вазі, що в 1,5 разу більше, ніж торік (4,2 млн. тонн).

Під урожай 2009 року в господарствах усіх категорій озимі культури (крім ріпаку) посіяно на площі 8,1 млн. гектарів, що на 3 відсотки більше минулорічного. Крім того, посіяно 1,3 млн. гектарів озимого ріпаку.

Забезпеченість сільськогосподарських підприємств насінням ярих в усіх категоріях господарств — 102 відсотки (1,157 млн. тонн).

4. Тваринництво

На розвиток тваринництва у 2008 році передбачено 2,1 млрд. гривень, що вдвічі (1 млрд. гривень) перевищує обсяги минулого року.

Зупинено темпи спаду виробництва в галузі, забезпечено поступове зростання.

Збільшено розмір дотації:

за вирощені і продані на забій худобу і птицю — в 2,1 разу (2,9 гривні за кілограм живої ваги молодняку великої рогатої худоби, свиней — 2,15 гривні, курчат-бройлерів — 1 гривня);

за екологічно чисте молоко для дитячого харчування — вдвічі;

за утримання поголів’я м’ясного напряму — на 30—50 відсотків.

Уперше запроваджено дотації за приріст корів, а також за кожну племінну нетель або корову, закуплену на племзаводах, у племрепродукторах та за імпортом.

Крім того, за продані переробним підприємствам худобу та птицю, молоко за 9 місяців 2008 року сільськогосподарським товаровиробникам нараховано 2,1 млрд. гривень дотацій з податку на додану вартість, що на 455,4 млн. гривень, або 27 відсотків, більше, ніж минулого року.

Поширено компенсацію за кредитами на закупівлю молодняку сільськогосподарських тварин, придбання племінної худоби, обладнання для тваринницьких та птахівничих комплексів.

З початку року поголів’я великої рогатої худоби збільшилось на 3,1 відсотка, птиці — на 18,3 відсотка, овець та кіз — на 11,4 відсотка.

5. Матеріально-технічне забезпечення

Сільгосптоваровиробниками закуплено для проведення польових робіт у 2009 році мінеральних добрив, у перерахунку на поживні речовини, 234 тис. тонн. (близько 20 відсотків від потреби на наступний рік).

Відповідно до поточної потреби сільгосптоваровиробники забезпечені засобами захисту рослин, протруйниками тощо.

Спрямування пального за гарантованими цінами на проведення збиральних робіт 2008 року загальмувало стрімке зростання цін на нього в операторів нафтопродуктів.

У результаті впровадження ресурсозберігаючих технологій у сільському господарстві скорочується споживання пально-мастильних матеріалів (у 2008 році очікується використання 1260 тис. тонн дизельного палива та 355 тис. тонн бензину).

Використовуючи кошти державного бюджету, передбачені на здешевлення кредитних ресурсів, фінансового лізингу та часткову компенсацію вартості вітчизняної техніки, сільгосптоваровиробники за 10 місяців 2008 року:

придбали нової техніки на суму близько 8 млрд. гривень (за весь 2007 рік — на 7,6 млрд. гривень);

забезпечили готовність тракторів до посівної 2009 року на 91 відсоток, ґрунтообробної техніки — на 89, сівалок — на 89 відсотків.

6. Земельні відносини

З метою вдосконалення регулювання земельних відносин та реєстрації прав на земельну ділянку до Верховної Ради України подано проекти законів:

«Про ринок земель»;

«Про державну інвентаризацію земель»;

«Про внесення зміни до статті 125 Земельного кодексу України щодо обмеження строку державної реєстрації документів, що посвідчують право на земельну ділянку» (прийняття рішення про державну реєстрацію документів, які посвідчують право на земельну ділянку, у строк, що не перевищує чотирнадцяти днів);

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів».

За одинадцять місяців цього року громадянам видано 314,4 тисячі державних актів на право власності на земельні ділянки взамін сертифікатів.

В Україні оформлено 93,6 відсотка державних актів від загальної кількості виданих сертифікатів, з них видано громадянам 86,9 відсотка.

Крім того, уряд:

поліпшив умови укладання договору оренди землі в частині забезпечення оптимальної ротації культур у сівозміні;

запровадив плату за оренду земельних ділянок сільгосппризначення і земельних часток (паїв) у розмірі не менш як 3 відсотки від їх нормативної грошової оцінки.

7. Водне господарство

За рахунок державної підтримки водогосподарські організації:

1) розпочали соціальну програму першочергового забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, що користуються привізною водою.

Довідково: Програма передбачає забезпечення питною водою 54 сільських населених пунктів у 16 регіонах, підвищення рівня гарантованого водопостачання, створення систем каналізації, водовідведення та утилізації стічних вод тощо;

2) на належному рівні забезпечили полив сільськогосподарських культур на зрошуваних землях.

Довідково: Загальна площа поливу в 2008 році становить 640 тис. гектарів (здійснено 2029 тис. гектарополивів), для чого використано 1,3 млрд. куб. м води.

Триває робота з відновлення об’єктів протипаводкового захисту населених пунктів, які постраждали від стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року:

проведено берегоукріплення на 23,2 кілометра (91,1 відсотка від необхідних 25,4 кілометра);

відрегульовано русла річок на 21,9 кілометра, з визначених 25,9 кілометра (84,4 відсотка);

відновлено захисні дамби на 92,3 відсотка (25,67 кілометра з необхідних 27,8 кілометра);

повністю відновлено всі гідротехнічні споруди (52 одиниці).

8. Лісове господарство

Посилено роль держави в контролі за використанням лісових ресурсів:

1) усунуто невідповідності між фактичними розмірами шкоди, яка завдається лісовому господарству внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, та розмірами її відшкодування;

2) визначено порядок проведення індексації такс (в 3,1 разу) для обчислення розміру шкоди;

3) затверджено план першочергових заходів щодо запобігання неконтрольованій вирубці лісів у Карпатському регіоні та штучного відтворення лісових насаджень.

Довідково: В Карпатському регіоні відновлено 1001,1 кілометра лісових доріг із необхідних 1216,57 кілометра, 185 мостів (із 262 одиниць), 205 малих містків (із 261 одиниці), 6,3 тис. погонних метрів підпірних стінок (із 13,17 тис. погонних метрів) та розчищено всі річкові затори біля мостів;

4) визначено систему норм та вимог щодо здійснення заготівлі деревини, вдосконалено систему рубок у лісах.

Довідково: Обсяг реалізованої продукції за 11 місяців 2008 року становить 2,5 млрд. гривень, що на 16,8 відсотка більше порівняно з реалізацією за весь 2007 рік.

З метою подолання негативного впливу світової фінансової кризи:

запроваджено з 1 січня 2009 року спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість.

Довідково: Дасть змогу у 2009 році спрямувати як державну дотацію сільськогосподарським товаровиробникам понад 7,4 млрд. гривень (проти 6,8 млрд. гривень у поточному році);

продовжено до 1 січня 2011 року дію фіксованого сільськогосподарського податку.

Довідково: Зниження податкового навантаження становитиме майже 2,5 млрд. гривень щорічно;

подано на розгляд Верховної Ради законопроект щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу, яким, зокрема передбачено:

надання підприємствами АПК компенсації відсоткової ставки за пролонгованими банками на період до 1 червня 2009 року кредитами;

удосконалення експортно-імпортної політики держави щодо рослинницької та тваринницької продукції;

урегулювання питань зберігання зерна, яке є об’єктом державного цінового регулювання, та встановлення режиму цінового регулювання окремих видів послуг щодо зазначеного зерна;

фінансове забезпечення програм підтримки розвитку підприємств агропромислового комплексу.