Чи буде нинішнього тижня досягнуто політичних домовленостей, вирішено долю коаліції і чи матиме Верховна Рада нового Голову? Ці запитання залишаються відкритими. Найбільше коментарів лунає з приводу переговорного процесу між двома найчисленнішими парламентськими фракціями — Партією регіонів та БЮТ. Але сам перемовний процес відбувається за широкою завісою утаємниченості.

Лідер Партії регіонів учора зранку заявив журналістам: «Поки що жодного рішення не приймалося і сказати однозначно, що буде створена коаліція чи більшість у Верховній Раді, дуже важко». Водночас, за його словами, «є надія, що вистачить сили подолати амбіції деяких політиків і політичних сил, які за ними стоять, і прийти до консолідованого рішення».

Коли політики говорять про амбіції, треба мати на увазі посади, у тому числі й найвищі у державі, на які вони претендують. За неофіційною інформацією, регіонали вже начебто домовилися з бютівцями, що на посаду глави парламенту буде обрано Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича.

Заступник голови фракції Партії регіонів Ганна Герман прогнозує обрання Голови Верховної Ради у четвер, 11 грудня. У вівторок лідер регіоналів Віктор Янукович братиме участь у похоронах патріарха російської православної церкви Алексія ІІ у Москві, тож сподіватися на результативне голосування за відсутності лідера біло-блакитних годі. За словами Г. Герман, перемовини з формування парламентської коаліції тривають уже досить довго, але конкретне рішення з її створення поки що не ухвалено. «Тому політичні сили на даному етапі більше схиляються до формування більшості без її оформлення в коаліцію, — вважає депутат. — Можливо, ми сьогодні ближчі до рішення про якусь більшість парламентську, яка може працювати над економічною антикризовою програмою».

Натомість депутат від Партії регіонів Анатолій Толстоухов визнав, що окремі групи регіоналів мають розбіжності у поглядах на створення парламентської коаліції з БЮТ. «Є прибічники різних точок зору і шляхів руху», — сказав парламентарій. Зокрема, за його словами, до коаліції з БЮТ схиляється насамперед Андрій Клюєв, а категорично проти — Борис Колєсніков. Хоча депутат не вважає це розколом у партійних лавах. Однак А. Толстоухов вважає реальним досягнення домовленостей із БЮТ: «Нині триває робота зі створення коаліції в усіх напрямах. У тім числі припускають і союз із БЮТ. Він навіть кращий, бо реальний».

Отримати змістовні коментарі щодо переговорного процесу від речників БЮТу, на жаль, не вдалося. Валерій Писаренко наразі був небагатослівний: «Я щодо коаліції не хотів би давати коментарі, бо це дуже складний процес і будь-які коментарі можуть тільки завадити. Будь-яке слово зараз може завадити переговорному процесу».

Водночас депутат із фракції БЮТ Геннадій Задирко в інтерв’ю інтернет-виданню «Главред» припустив «політичне банкрутство» БЮТ у разі створення коаліції з Партією регіонів. «Нині дуже активно триває переговорний процес між БЮТ і Партією регіонів про створення коаліції, — сказав він. — На мою думку, така неприродна коаліція може призвести до політичного банкрутства політичної сили, яку я представляю. Політичну кризу, може, і подолають, але після цього виникнуть інші суперечності, дуже серйозний конфлікт із Президентом. Будуть руйнуватися всі конституційні основи. План введення мораторію на проведення виборів до 2015 року і обрання Президента в парламенті дуже небезпечні для держави».