Місто залізничників Ковель на два дні стало центром наукової думки всієї Волині. Сюди з багатьох регіонів України з’їхалося понад сімдесят дослідників, щоби взяти участь у ХХІХ Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції «Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і ковельчани в історії України та Волині». Присвячувалась вона 490-річчю надання Ковелю Магдебурзького права. Як слушно зауважив у своєму вітальному слові до учасників конференції ковельський міський голова Сергій Кошарук, поняття Магдебурзького права нерозривно пов’язане із сучасним терміном «самоврядування міст».

Беззаперечним є той факт, — вважає він, — що головним рушієм Ренесансу (Відродження) середини другого тисячоліття був розвиток європейських міст. Передумови надання Магдебурзького права для кожного міста були різними, але серед головних традиційних причин — прагнення центральної влади залучити мешканців міст як союзників у боротьбі за укріплення тодішніх державних систем, сприяти реалізації ініціативи жителів торговельних і ремісничих центрів як джерела наповнення центральних скарбниць. Важлива роль відводилась укріпленню міст як військово-фортифікаційних об’єктів власними коштами і силами їх населення. Ковель 1518 року приєднався до європейської конкурентної системи економічних центрів, яка динамічно розвивалася. Позитивний вплив цієї події на нього був величезним. Подальший розвиток самоврядності міста був призупинений після утвердження на волинських землях російського абсолютизму.

У доповідях, котрі прозвучали на конференції, було яскраво показано, як позитивно вплинуло на подальшу долю Ковеля і його мешканців надане йому 1518 року Магдебурзьке право, наскільки важливим є розвиток місцевого самоврядування для сучасного міста над Турією.

Організатори наукового зібрання потурбувалися, щоб до початку конференції були видані її матеріали. Окрім учасників конференції, їх отримали всі міські бібліотеки Ковеля, музейні та архівні установи.

Приємно, що до краєзнавчої роботи в місті намагаються залучити учнівську молодь. Так, старшокласники нещодавно написали твір на тему «Ковель — рідне місто моє», а учні молодших класів — «Мій лист рідному місту». Авторів найкращих робіт нагородять поїздкою в одне із міст-побратимів Ковеля.

Учасники конференції отримали також можливість познайомитись з другим після Львова залізничним вузлом на західних рубежах нашої держави, оглянути місцевий історичний музей, відвідати Ковельський культурно-просвітній центр, прослухати виступ прекрасного співочого колективу «Барви».

Волинська область.