Сьогодні в парламенті зареєструють проект постанови про продовження роботи тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо постачань озброєння до Грузії. Про це заявив на прес-конференції народний депутат від Партії регіонів, голова ТСК Валерій Коновалюк. «Сьогодні у Верховній Раді члени нашої комісії зареєструють проект постанови, в якій буде наданий звіт нашої роботи, для ознайомлення народним депутатам. Ми хочемо якомога швидше його озвучити в парламенті», — сказав він.

Зокрема, голова ТСК розповів, що в проекті постанови буде надано порівняльну таблицю, де будуть чіткі цифри, які свідчать про те, що зброю до Грузії Україна поставляла за заниженими цінами. БТР-70 продавався за сім тисяч доларів, танк Т-72 — за 44. «Це істотно занижені цифри, і такого озброєння не має наша армія», — сказав він.

«За нашими даними і в результаті роботи комісії ми можемо констатувати, що українська зброя поставлялася до Грузії за рахунок погіршення рівня боєздатності країни. Кошти від продажу не потрапляли до державного бюджету. Вони фактично відмивалися і розмивалися різними структурами, фірмочками-одноденками при «Укрспецекспорті», — зазначив народний депутат.

Валерій Коновалюк повідомив, що за чотири останні роки Україна експортувала зброї на 2,5 мільярда доларів, а до держбюджету надійшло тільки 200 мільйонів. Водночас він нагадав, що ракетно-зенітна установка БУК М-1 була знята з бойового чергування в Україні і направлена до Грузії.

Голова ТСК впевнений, що порушення постачань зброї до Грузії пов’язані з особистими відносинами президентів Віктора Ющенка із Михайлом Саакашвілі. У свою чергу, народний депутат від КПУ, заступник голови комісії Ігор Алексєєв розповів, що у проекті постанови пропонується продовження роботи комісії до травня 2009 року, для вивчення питання захоплення судна «Фаїна», а саме, з’ясування, куди йшла зброя — до Судану чи Кенії.