Восени громада села Канівщини Прилуцького району (Чернігівська обл.) вирішила оновлену восени центральну вулицю назвати на честь народного депутата Олега Ляшка, який «пробив» у Києві фінансування її ремонту, постійно опікувався перебігом робіт у селі. Усі депутати Канівщинської сільради проголосували за це одноголосно.

Минулої суботи мешканці населеного пункту запросили заступника голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради на урочистий сход, на якому висловили йому загальну подяку за зроблену дорогу. Річ у тім, що асфальтівка до Канівщини і в самому селі за 30 років експлуатації перетворилася на важкопрохідну трасу випробувань. Баюри, асфальтні брили, каміння — увесь цей набір «зручностей» чекав водія легковика, що їхав по ній.

— Наше село було донедавна по-справжньому безперспективне, — повідала жителька Канівщини Наталія Гробовець. — Я по роботі була у Прилуках, якось запізнилася на автобус. Попросилася до таксиста. А він, коли дізнався, куди їхати, категорично відмовився: «Ви що, там така погана дорога! Мені машина дорожча, ніж ваші гроші». Та навіть «швидку допомогу» сюди було викликати проблематично!

З приводу дороги мешканці не раз писали в різні інстанції. Минали роки, були різні обіцянки. І лише 2008 року виділена субвенція з державного бюджету для ремонту дороги.

— Працювали практично цілодобово, аби встигнути виконати великий об’єм робіт, — зазначив начальник філії «Прилуцької ДЕД» ДП «Чернігівського облавтодору» Євген Кожушко. — Нам не вірили, але ми впоралися зі складним завданням вчасно, освоїли 3,5 мільйона гривень по селу і десь 600 тисяч за ним. Відремонтовано сім кілометрів асфальтівки.

— Такі дороги дуже потрібні для сіл, де проживають 500 і більше людей, — сказав на зустрічі з людьми народний депутат України Олег Ляшко. — Мене дуже непокоїть використання державних коштів на будівництво доріг. Ось, наприклад, торік в одному з південних районів Чернігівщини була зроблена автомагістраль до хутора з трьох хат. Кому це було вигідно? Мабуть, тим, хто нажився на цій асфальтівці. Зізнаюсь: я доклав чимало зусиль, аби нині подібного не трапилося! У цьому році завдяки уряду Ю. Тимошенко Чернігівщина отримала 163 мільйони гривень на ремонт доріг, що у чотири рази більше, ніж попереднього року. Тільки в останні місяці відремонтовано 38 кілометрів доріг у Прилуцькому районі. Такого ще тут ніколи не було. Але я сподіваюся, що і наступного року доб’ємося виділення коштів для подальшого поліпшення дорожнього господарства і у Прилуцькому районі, і на Чернігівщині загалом.

На сході села мешканці висловлювали побажання О. Ляшку, щоб він потурбувався про збереження функціонування місцевої школи, у якій нині навчається 22 учні. Зі своїми проблемами до народного депутата України приїхали й мешканці Рудівки.

— Олег Валерійович зробив для нашого району за роки роботи у законодавчому органі стільки, як ніхто з народних обранців, — зазначила голова Прилуцької райради Ганна Кузьменко. — Він добре знає стан справ у кожному селі, практично у всіх них побував. Тому він дуже популярний політик, з яким усі хочуть мати справу. Адже він людина не тільки слова, а й діла.

Прилуцький район Чернігівської області.

На знімку: народний депутат України Олег Ляшко і жителька села Ганна Жеваженко.

Фото Сергія ПАВЛЕНКА.