У Донецькому художньому музеї зберігаються роботи литовського «шістдесятника»

Зустріч із Айсте Красаускайте, донькою видатного литовського художника Статіса Красаускаса, відбулася в Донецьку під час Тижня литовської культури. Гостя із Вільнюса показала слайд-шоу з роботами свого батька, відомого графіка, чия творчість знайома середньому і старшому поколінням усього пострадянського простору. А директор Донецького художнього музею Галина Чумак повідомила, що в галереї зберігаються дванадцять робіт литовського митця.

Статіс Красаускас був шістдесятником, серед його друзів — Роберт Рождественський, Василь Аксьонов, Булат Окуджава. Художник ілюстрував поему Межелайтіса «Людина», за яку поет отримав Ленінську премію. Однак нині ці ілюстрації нагадують не про «нову людину комунізму», а про надії «шістдесятників» на відродження гуманістичних цінностей. Графіка Красаускаса зараз сприймається як модерн. Витонченість ліній, молодість, краса, любов — його роботи не можуть на хвилювати.

Донька митця розповіла, що батько був талановитим у всьому: встановив 32 республіканські рекорди із плавання, співав в опері, знімався в кіно. Сучасники дивувалися: такий сильний, міцний чоловік, а його мистецтво по-жіночому ніжне. За спогадами Айсте, батько був красивим, душевним, чуйним. Помер у 1977 році, йому було лише 47. Донька — автор статей і упорядник книг про батька, організатор виставок Статіса Красаускаса в різних країнах. Поділилася Айсте Красаускайте і планами створення музею творчості батька.

Завідувачка відділу міжнародних відносин і європейських справ Міністерства культури Литовської Республіки Дайва Дапшене розповіла, як вирішуються в країні проблеми культури. Хоча євроінтеграція багато в чому позитивно вплинула на суспільство, клопоту в митців вистачає. Як і в Україні: недостатнє фінансування, важко з виданням книг, мало меценатів. Під час Тижня литовської культури донеччани доторкнулися до надбань країни, столиця якої — Вільнюс — в 2009 році буде культурною столицею об’єднаної Європи. В рамках Тижня, що проводиться за підтримки Почесного консульства Литовської Республіки в Донецьку та Центру студій Європейської інтеграції, пройшли творчий вечір виконавиці романсів Любові Назаренко, вечір органної музики у виконанні Довіле Савіцкайте, персональна виставка художниці Юргіти Бразюнене та вистава «Дюймовочка» литовського театру «Леле».