Лех Валенса належить до тих небагатьох видатних постатей сучасності, які, фактично, стали легендами ще за життя. Лідер безсмертної «Солідарності», лауреат Нобелівської премії миру, перший президент демократичної Польщі — це неповний перелік титулів людини, яка й сьогодні продовжує відігравати значну роль у політичному житті не лише Польщі, але й цілого світу. Своїми думками про життя, плани на майбутнє, глобальні проблеми та українсько-польські відносини напередодні визначної дати — 25-річчя отримання Нобелівської премії — Лех Валенса поділився в ексклюзивному інтерв’ю власному кореспондентові Укрінформу.

— Пане Президенте, багато людей знають про Ваші численні заслуги та внесок у демократичні перетворення в Європі у 80—90 роках XX століття. А чим живе і про що думає багаторічний лідер Польщі сьогодні?

— Дійсно, я цілком задоволений тим, що Польща і весь наш регіон здійснили великі зміни. На наше покоління припала неймовірна річ: значними, наднаціональними, солідарними зусиллями ми змінили реальність, трансформували «обличчя землі», що нас багато років закликав зробити Іван Павло ІІ. Однак сьогодні я не тільки радію, але й переживаю за те, що не все вдалося втілити в життя: інколи не вистачало сил, а часом і можливостей. Ми, поляки, українці й інші народи, заплатили за зміни значним коштом. Тоді ми зіткнулися з проблемами, про які раніше й не здогадувалися, зокрема, з безробіттям та бідністю. З іншого боку, в цей час перед нами відкрилися можливості, про які до цього ми й не могли мріяти. Тому сьогодні ми не маємо права змарнувати наданого нам шансу.

— Цього року Ви перенесли операцію на серці. Як Ви почуваєтеся сьогодні, чи не перешкоджає стан здоров’я активному способу життя, який Ви ведете?

— Почуваюся, як новонароджений. Звичайно, намагаюся бути більш уважним до себе, однак інколи забуваю, що мені вже не тридцять. Хоча, коли інколи переглядаю програми моїх поїздок, то це виглядає, швидше, як подорожі молоді.

— Інститут Леха Валенси з приводу 25-річниці вручення Вам Нобелівської премії організовує урочистість, на яку запрошені багато відомих людей з цілого світу. Чим для Вас є ця нагорода?

— Скажу таким чином: ця нагорода гарантувала мені життя у прямому та переносному значенні. У 80-х роках траплялися різні випадки, і лише згодом я збагнув, що моє життя було під загрозою. Усе обійшлося, хоча не знаю, як це все могло закінчитися. Комуністи не могли дозволити ліквідувати нобелівського лауреата, оскільки у цей період я вже перебував на очах у всього світу. І так відбувається й сьогодні: через 25 років моє запрошення приймають «великі світу цього». Радію, хоча й не приписую цієї заслуги собі, а скоріше намагаюся віддячити цим святкуванням світові за тодішню підтримку. Хочу з цими «великим головами» дискутувати про майбутнє, замислюватися, чи сьогодні маємо шанс на таку солідарність.

(У ході дводенного відзначення вручення Нобелівської премії у Гданську відбудеться конференція, під час якої учасники з цілого світу вестимуть діалог на теми європейської та світової безпеки, протистояння глобальним викликам сучасності тощо — Укрінформ).

— У вересні Ви відзначили своє 65-річчя. Це досить символічна дата, яка, можливо, передбачає проведення аналізу того, що вдалося досягнути в житті до цього часу. З цієї точки зору, як Ви оцінюєте — що реалізовано, а що ні?

— Як на одне життя, мені вдалося досить багато. Навіть, якщо й можна було б щось зробити краще, то не здійснив би, оскільки у тих умовах я обирав оптимальні рішення і вірив, що мене веде Провидіння.

— Через кілька років Польща увійде до спільної монетарної зони євро. У цьому контексті, у польському суспільстві вже сьогодні ведуться дебати, обличчя яких великих поляків мають шанс з’явитися на монетах. Серед запропонованих кандидатур є і Ваша персона. Чи погодитеся Ви на це?

— Кожен має у собі трохи гонору. Я погодився б, але за умови, що це буде не один цент, а один євро. Але не я вирішуватиму це і на постаменти не пнуся.

— Недавно у Польщі видано контроверсійну книжку «СБ і Лех Валенса. Доповнення до біографії». Чи можете прокоментувати її зміст?

— Це не книжка про моє минуле. Це пасквіль на мою тему, однак не про мене. Мені навіть шкода коментувати, бо її автори не історики, а істерики. Вони не надають жодних аргументів, жодних важливих документів, і небагато людей їм повірили. Ця книжка припадає пилом на полицях книгарень, натомість моя — «Дорога до правди» продається набагато краще, до речі, — рекомендую.

— Cвого часу Ви були одним із лідерів політичної боротьби проти комунізму. З цього часу багато змінилося. Що, на Вашу думку, сьогодні становить загрозу безпеці регіону та світу?

— Це те, що сьогодні одночасно є і нашим найбільшим цивілізаційним шансом — глобалізація. Вона дає великі можливості, про які раніше світ й не здогадувався, однак її необхідно наповнити розумним змістом та інструментарієм управління. Без цього глобалізація буде найбільшою загрозою цивілізаційного розвитку з усіма її проявами: тероризмом, бідністю, голодом, хворобами.

— Як, на Вашу думку, останні події на Кавказі вплинули на політичну ситуацію у регіоні та світі? Чи реакція світової спільноти була адекватною ситуації, що склалася?

— Ця реакція демонструє, якою важливою є солідарність. Її потрібно демонструвати і нею керуватися, і одночасно робити це у єдності й взаєморозумінні з іншими країнами регіону. Сьогодні ми ще краще розуміємо, що європейська інтеграція є важливою.

— У 2006 році у Сінтрі (Португалія) відбулося засідання міністрів оборони країн НАТО й України. В інтерв’ю для Укрінформу Ви відзначили, що Україна потрібна Європі «як добре здоров’я». Чи Ви й надалі так вважаєте?

— Неодмінно, сьогодні я навіть більше переконаний у цьому. Не уявляю собі об’єднаної Європи без наших братів-українців. Ми вам потрібні, а ви нам ще більше.

— Як пан Президент оцінює політичне майбутнє України? Якими, на Вашу думку, є європейські та євроатлантичні шанси України?

— Так інколи виглядає наука демократії. Часом вона є бридкою, але це завжди наука. Важливо не втрачати з поля зору найважливіших цілей і національних інтересів. У Польщі ми мали, і все ще маємо, багато проблем. На порозі свободи я змушений був поділити нашу єдність на плюралізм і демократію. З болем у серці я розділив нашу монополію «Солідарності», щоб не змінювати однією монополією іншу. Такий тоді був етап демократії. Найважливіше, що у цей період ми мали чіткі цілі — ЄС та НАТО, оскільки, щодо цих питань, практично ніхто не сперечався. Ми сварилися навіть із друзями, однак у тематиці європейської та євроатлантичної інтеграції у нас завжди була згода. В Україні це також має виглядати схожим чином.

— Як сьогодні Ви оцінюєте нинішній рівень польсько-українських відносин? Чи у національних інтересах Польщі подальше підтримання України у її прагненні інтегруватися в європейські структури?

— Завжди можна сказати, що повинно бути краще, і над цим необхідно працювати. Допоможе нам у цьому чемпіонат Європи з футболу. Хороші і взірцеві відносини добре формувати в економічній та культурній співпраці. Наші країни мають поглиблювати стосунки, і в Європі Польща та Україна повинні говорити на свій лад, але однією мовою.

— Чим, на Вашу думку, сьогодні є Євро-2012 для Польщі та України — великим шансом чи викликом?

— Лише шансом. Щоб досягнути більшого, необхідно ризикувати. Маємо показати світові, на що ми здатні. А здатні ми на багато.

— Кілька років тому президенти України та Польщі виступили зі спільною декларацією, в якій засудили взаємні насильницькі дії на Волині 1943 року. Цього року у Сеймі Польщі з’явився проект постанови, в якому пропонувалося засудити дії УПА проти поляків. Чи необхідно сьогодні знову піднімати таку, досить делікатну, сторінку нашої спільної історії?

— Віддаю перевагу погляду у майбутнє, ніж у минуле. Історія є хорошим учителем життя, однак, вона не може домінувати і впливати на усі процеси сьогодні і завтра. Певні речі необхідно називати власними іменами, але постійне роздирання ран робить їх ще глибшими. Сьогодні потрібно дивитися на світ по-іншому, глобально, згідно з викликами нової епохи. Мусимо у ній бути разом і шукати спільні шанси, поважаючи, звичайно, історію один одного.

Розмову вів Юрій БАНАХЕВИЧ (Укрінформ).