«Я впевнений, що Україна в майбутньому стане членом Європейського Союзу», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ексклюзивному інтерв’ю Бельгійському радіо RTBF.

Політик дав зрозуміти, що тривалість цього шляху «великою мірою залежить як від внутрішньополітичної ситуації в Україні, так і від ситуації в Європейському Союзі». На думку О. Лавриновича, зрозумілим є той факт, що рішення щодо членства України в цьому альянсі європейських країн міститься як в економічній, так і в політичній площині. При цьому він наголосив на необхідності «поглиблення співпраці і кооперації в економічній площині та інтенсифікації співробітництва у напрямку уніфікації законодавства України і тих правових актів, які функціонують в Європейському Союзі».

Відповідаючи на запитання журналіста, чи можна розцінювати Україну як своєрідний міст між Європейським Союзом та Російською Федерацією, Перший віце-спікер, зокрема, зазначив: «Україна знаходиться між Європейським Союзом і Російською Федерацією, яка також є частиною великої Європи. І для нас дуже важливо, щоб ми знайшли свій шлях у тісній співпраці, як невід’ємна частина європейського простору, що є в добрих стосунках з Російською Федерацією». «Я б хотів, щоб ми розглядали Україну як потенційного члена європейської спільноти, який має відкриті, дружні, партнерські та давні стосунки з Російською Федерацією», — наголосив політик і додав: «Ми б хотіли в даному випадку виступати, можливо, посередниками й учасниками в багатьох проектах, які Європейський Союз плануватиме з Російською Федерацією».

При цьому він висловив сподівання на те, що «Україна братиме участь у розбудові європейської структури економічної співпраці та безпеки, котрі ухвалюватимуться в Брюсселі та Москві».

Торкаючись питання європейської та євроатлантичної інтеграції України, О. Лавринович наголосив на тому, що набуттю Україною членства в будь-яких світових організаціях передуватиме відкритий і відвертий діалог в українському суспільстві з метою його інформування щодо основних завдань міжнародних альянсів. При цьому він зазначив, що відповідно «співпраця України з НАТО має бути взаємовигідною й ефективною». О. Лавринович наголосив на тому, що «на відміну від питання членства України в Європейському Союзі, яке має підтримку переважної більшості населення України і ключових політичних партій, питання членства в НАТО не має підтримки в українському суспільстві, і найбільші політичні партії України не підтримують цього або не мають рішення щодо необхідності членства України в НАТО». З огляду на це, Перший віце-спікер наголосив: «Я впевнений у тому, що до того моменту, доки ми не будемо мати відповідь українського народу, — чи варто бути присутніми в НАТО, державне керівництво України таке рішення ухвалювати не буде».

Коментуючи, на прохання бельгійського журналіста, політичну ситуацію, що склалася останнім часом в Україні, О. Лавринович звернув увагу на «певну відмінність, яка є в тій частині Європи, до якої належить Україна, від тієї частини Європи, де вже століттями панує парламентська демократія». Проте, зауважив він, «процеси, які йдуть в Україні, багато в чому схожі на процеси, що відбуваються в інших європейських країнах». «Ми мали коаліцію в парламенті, яка сформувала уряд. Але менш ніж через рік коаліція розпалася», — нагадав політик і додав: «Зараз у нас є проблема: або формування нової коаліції, або проведення дострокових виборів».

При цьому О. Лавринович пояснив: «Питання дострокових виборів було поставлено Президентом України. Однак світова криза досягла України саме в той час, коли мала відбуватися підготовка до дострокових парламентських виборів». «Ми маємо зараз пріоритетом вирішити проблеми, пов’язані з кризовими явищами. Утім, ми розуміємо, що вони можуть бути розв’язані за наявності ефективної влади. Щоб була ефективна влада, потрібна нова коаліція в парламенті», — зазначив Перший віце-спікер українського парламенту.

Відповідаючи на запитання журналіста Бельгійського радіо, як Україна згадує Помаранчеву революцію, О. Лавринович висловив думку, що річниця Помаранчевої революції «може згадуватися переважно негативними враженнями». На уточнювальне запитання, з чим це пов’язано, український політик пояснив: «У першу чергу це стосується того, що в Україні почав розвиватися правовий нігілізм і пропагуватися нехтування законами з боку чільних посадових осіб державної влади. Суперечки всередині влади стали нормою, що працювало на послаблення української держави в усіх складових її активності. Тому враження про це дійство переважно мають негативний характер».

На прохання представника бельгійських мас-медіа ознайомити його з основними засадами діяльності Партії регіонів політик зазначив: «Партія регіонів має загальнонаціональний характер. На сьогоднішній день вона є найчисленнішою партією в Україні, і за результатами загальнонаціональних виборів має підтримку понад третини населення України в усіх без винятку куточках країни». Щоправда, зізнався політик, більшу підтримку партія має на півдні та сході країни, але останнім часом «на заході України ця підтримка зростає». Отже, «Партія регіонів є загальноукраїнською партією», — сказав О. Лавринович. При цьому він зауважив, що основні засади діяльності цієї політичної сили «полягають у підтримці розвитку основних демократичних інститутів України, створення сприятливих умов для розвитку ринкової економіки, інтеграції української економіки у світову економіку та економіку Європейського Союзу».

Водночас О. Лавринович наголосив: «Ми пропагуємо те, щоб Україна залишалася позаблоковою державою при співпраці з Північноатлантичним альянсом, але ми хочемо жити як країна, яка матиме добросусідські відносини як із країнами, які знаходяться західніше кордонів України, так і з нашим найбільшим сусідом — Російською Федерацією».

Відповідаючи на запитання бельгійського журналіста, якими б словами Перший віце-спікер Верховної Ради представив Україну, О. Лавринович сказав: «Україна — це одна з найбільших країн Європи, яка має величезний потенціал, інтелектуальний і трудовий. Це країна, що має велику історію і протягом віків була впливовою європейською державою. І я сподіваюсь, що вона буде такою в XXІ сторіччі».

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.