Харківське видавництво «Клуб сімейного дозвілля» цього року перевидало есеї Пауло Коельйо «Подобно реке/Подібно до ріки». Ця книга видана вже у 22 країнах.

Тут зібрано твори, видані письменником з 1998 до 2005 року в бразильській періодиці. Пауло Коельйо розповідає історії з власного життя або почуті від інших людей. Є також роздуми, які навідували автора на різних «ділянках течії ріки», тобто життя. У цих історіях Коельйо залишається тим мудрецем, якими його знаємо по книгах «Алхімік», «Заїр» та інших.

На початку книжки є чудернацькі висновки автора, зроблені ще на початку 70-х: «Письменник завжди носить окуляри і ходить з нерозчесаним волоссям. Півжиття злий на увесь світ, а ще півжиття перебуває у депресії. Висловлюється химерно. Зрозуміти письменника може лише інший письменник. Попри це, вони ненавидять одне одного: адже претендують на ті самі вакансії, що історією літератури даються на віки».

Серйозних роздумів тут немало. Як-от про те, що нам важливо спілкуватися, але ми звикли до штучного спілкуванню, замість того, щоб робити це віч-на-віч. Ця книжка з тих, що після прочитання хочеться змінити себе й цей світ на краще.