Непокараний злочин — двічі злочин, сказав один мудрий чоловік. Тому для встановлення справедливості замало самого засудження голодомору на рівні політичних заяв: без судового процесу над організаторами і виконавцями «голодних» вироків усі запевнення про вшанування пам’яті кожної жертви жорстокого режиму залишаться гучними, але порожніми фразами.

В. о. глави Служби безпеки Валентин Наливайченко переконаний, що судова перспектива для конкретних осіб, причетних до геноциду, не така вже й примарна річ, як про це кажуть скептики: «Усі обвинувачення або спроби сказати, що нам, українцям, неможливо це здійснити, оскільки минув термін, — це неправда». Керівник СБУ нагадує, що Україна є стороною Конвенції 1948 року про запобігання злочинам геноциду і покарання за них, отож, відповідно до цього документа, такі злочини терміну давності не мають. Приєднавшись до цієї Конвенції, наша держава імплементувала таку норму в національне законодавство: на цій підставі й треба провести судовий процес.

Суд загальної юрисдикції через відповідну статтю Кримінального кодексу цілком може розглядати такі питання, вважає Валентин Наливайченко. Звичайно, спочатку Генпрокуратура за матеріалами, розсекреченими СБУ, і на підставі свідчень потерпілих порушить та розслідує відповідну кримінальну справу. І не в туманному майбутньому, а вже нині. Принаймні зараз, запевнив пан Наливайченко, почалося узгодження юридичних моментів із Генпрокуратурою. Як тільки воно завершиться, припускає він, Генпрокуратурі нічого не заважатиме порушити кримінальну справу. У таких випадках (у міжнародному праві є два прецеденти) призначається спеціальний державний прокурор, і «вже не має значення, в якому суді розглядатиметься справа, головне, щоб це був український суд», — пояснив в. о. глави СБУ.

Звичайно, така перспектива спричинить шалену лють тих, хто, відкидаючи факт голодомору під ноги брехні, топчеться на кістках його жертв. Одна справа — викидати в атмосферу бризки слини, інша — бачити судовий вердикт, побудований на чітких доказах свідомого нищення мільйонів. Той самий мудрець, між іншим, стверджував: хто ні в чому не винен, правди не боїться...