Згідно з даними офіційного сайту НБУ, на 4 грудня регулятор понизив курс гривні стосовно долара США до 7,38 гривні за одиницю американської валюти. Чи потрібно казати, що черговий курс є найнижчим значенням за історію існування української валюти? Ця новина стала щоденною, і з 16 жовтня гривня «схудла» на 39,8 відсотка. З 2 грудня Національний банк України скасував обмеження відносно операцій з купівлі і продажу готівкової іноземної валюти. Однак ажіотаж на валютному ринку не припиняється, незважаючи на всі дії НБУ. Що далі?

Скасування обмежень насамперед спричинить прозорість курсо-обмінних операцій, — гадає експерт Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Тепер банки зможуть виставляти оптимальний для себе курс, а також це дасть змогу якщо не забрати, то істотно знизити комісійні збори у валютно-обмінних операціях. Це, у свою чергу, призведе до того, що громадяни зможуть бачити ту цифру на банківських курсових табло, яка буде максимально наближена до реальної», — наголосив експерт. «Однак поки що долар в Україні стрибає з рівня 6 до 7 грн., потім знову на 5,80, а затим на 7,40 грн., жодної стабілізації на готівковому ринку не буде, і населення скуповуватиме будь-яку кількість готівкової валюти про запас», — у свою чергу, прогнозує хаос керівник інформаційно-аналітичного центру «Форекс клуб» Микола Івченко.

А напередодні з’явилася інформація про те, що в секретаріаті Президента обговорюється ідея примусового переведення всіх доларових вкладів населення у гривню, а на останньому засіданні банкірів у НБУ перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак обговорював з фінансистами питання конвертації всіх доларових вкладів і кредитів у гривню... Зараз у Україні, згідно з офіційними даними, майже 27 млн. депозитних рахунків громадян. 42% усіх вкладів зберігається у валюті, частіше за все — в доларах, рідше — в євро.

«Реалізація такого сценарію з точки зору закону абсолютно неможлива, — заявив «Голосу України» Роман Марченко, старший партнер юридичної фірми «Ілляшев і партнери», — це пряме порушення низки основних законів, Конституції, Конвенції з прав людини, Цивільного кодексу. Якщо ж держава яким-небудь чином здійснить примусове переведення валютних депозитів у гривню, то винних можна буде притягнути до відповідальності за статтею 365 Кримінального кодексу «Перевищення службових повноважень», що передбачає позбавлення волі до 10 років».