Херсонець Дмитро Перепьолкін каже, що є автором унікального винаходу, можливо, єдиного у світі, оскільки нічого подібного не зустрічав у спеціальній літературі, якою пенсіонер цікавиться досить тривалий час.Йдеться про модель земної кулі. На цій моделі наша планета ніби перебуває у всіх порах року та у різний час доби, модель дає можливість наочно продемонструвати всі явища, котрі в природі відбуваються протягом року. Власноруч сконструйованому пристрою Дмитро Леонтійович дав назву Земаналог (тобто — аналог Землі). Він вважає винахід своєю приватною власністю і підтверджує сказане в «Деклараційному патенті на корисну модель», виданому держдепартаментом інтелектуальної власності Міносвіти.

На уроках замість глобуса — Земаналог

Яка ж користь з тієї моделі, найперше запитання, що постає, певне, в читача? А така, каже винахідник, що на ній водночас можна побачити те, що в природі потрібно спостерігати протягом року та ще й для цього треба перебувати в космосі, щоб бачити Землю мовби «збоку».

На моделі ж, повертаючи ручку, чітко видно, як змінюються пори року, як відбувається зміна дня і ночі, оскільки тут же встановлено й головне небесне світило — Сонце. Особливо детально розповідає Дмитро Леонтійович, як відбувається в природі таке унікально гарне явище, що має назву білі ночі, котрі спостерігають мешканці Санкт-Петербурга, Петрозаводська, Архангельська.

Видно на моделі, що таке й полярна ніч, коли Сонце кілька місяців не з’являється на горизонті, і полярний день, коли світило не ховається протягом кількох місяців. Демонструє Земаналог також і скорочення світлового дня до тривалості у 8 годин — 22 грудня — та найдовший день у 16 годин 28 хвилин, котрий маємо 22 червня.

«Краще один раз побачити, ніж багато разів слухати про це на уроках географії чи астрономії, — так пояснює автор мету свого винаходу. — Напишіть про нього в газеті. Я хотів би, щоб хтось із заможних людей-благодійників купив у мене Земаналог та подарував храму науки — національній бібліотеці чи планетарію. Можливо, Віктор Пінчук, котрий привозить в Україну різні дива й влаштовує показ, можливо, Катерина Ющенко, Володимир Кличко, Петро Порошенко чи Леонід Кучма, котрі заявляють про свою благодійницьку діяльність. Щоб додалося у молодого покоління знань про Землю, підвищився рівень інтелекту та ерудиції».

Щодо ціни на свій винахід, тут Дмитро Перепьолкін покладається на розсуд покупця: «Ціна має бути гідна розумової й фізичної праці, що я вклав, гідна ідеї, новизни, нервів та грошей, витрачених на виготовлення та патентування Земаналогу».

На фото: модель «Земля-аналог», сконструйована херсонцем Дмитром Перепьолкіним.

Фото автора.