Під час перебування в Житомирі заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко критично оцінив ситуацію, яка склалася в суспільстві. Він констатував, що тепер усі політичні дискусії ведуться довкола того, кому в який період вигідніше прийти до влади.

Цинізм не можна робити основою державної політики. Пора перестати думати про рейтинги, прогнозувати, хто скільки голосів набере, хто скільки недобере, бо всі недобирають. Адже останні дослідження свідчать, що всі політики втрачають довіру людей. Причому втрачають відчутно. «Партійне чистоплюйство» має закінчитися, наголосив він. Треба говорити про зміст того, що приймає Верховна Рада, а не про те, хто з ким голосує.

На всі дискусійні політичні питання варто накласти мораторій, наголосив Микола Томенко. Україна в занадто поганій ситуації, щоб дебатувати про речі, які створюють конфлікти. Треба думати, що робити з економікою. Сьогодні йде економічна війна, сказав він, а на війні ще ніхто ніколи не перемагав, якщо одна частина була на фронті, а решта стріляла в спину. Вийдемо з кризи — хай тоді одна партія доказує, що вона мужньо боролася з кризою, інша — що вона ще мужніше боролася. Тоді будемо хвалитися, який внесок зробили, а сьогодні потрібна єдина спільна позиція, мораторій на політичну тріскотню, як висловився Микола Томенко, не обійшовши увагою і телебачення. Хай краще міліція розповість, як не потрапити у «фінансову піраміду», хай ідуть просвітницькі програми, аніж «собачі бої», які тільки підігрівають паніку: люди вранці встають і не знають, що робити.

Треба забути про законопроекти, в які закладено політичний конфлікт. Потрібна жорстка економія. Святкування, концерти з бюджету закінчилися, сказав заступник Голови Верховної Ради. Микола Томенко визнав, що не бачить іще повної готовності до прийняття непопулярних рішень, але з кожним днем кожному політику стає зрозуміліше: або треба йти на це, або будуть проблеми і з країною, і з його політичною кар’єрою.

Під час перебування в Житомирі Микола Томенко прочитав студентам гірничо-екологічного факультету Державного технологічного університету лекцію «Проблеми формування позитивного іміджу України». Студентці цього факультету Оксані Рибак він вручив диплом та премію конкурсу «Якою має бути Конституція України». Під час зустрічі зі студентами Інституту філології та журналістики Державного університету імені Івана Франка Микола Томенко презентував диски «Живі голоси. Класика української літератури», «Живий голос Василя Симоненка».

Житомир.

На знімку: Микола Томенко розповідає про диски з записами голосів українських літераторів.

Фото автора.