Спосіб знищення українським урядом одного з найуспішніших харківських підприємств, ДП завод «Електроважмаш», за допомогою «засланого козачка» засмучує своєю безцеремонністю і цинізмом. Однак водночас вся ця оборудка обставлена чиновниками ще й так, що зберігається видимість дотримання чинного законодавства.

«Мінпромполітики шукає нового директора для «Електроважмашу»

(із новин харківського телебачення)

«6 жовтня в директора ДП завод «Електроважмаш» Віталія Чередника закінчився термін контракту з Міністерством промислової політики. 7 жовтня він призначений виконуючим обов’язки директора. 21 жовтня 2008 р. Міністерство промислової політики України оголосило конкурс на заміщення вакантної посади директора Державного підприємства завод «Електроважмаш». Оголошення опубліковане в газеті «Урядовий кур’єр».

Основні критерії при доборі претендентів: громадянство України, вища освіта з відповідною спеціальністю, досвід успішної роботи у відповідній сфері діяльності не менше 10 років, власний досвід і досягнення на попередньому місці роботи, на світових ринках енергомашинобудівної продукції. Крім того, претендент на посаду директора, згідно з вимогою Мінпрому, повинен не менше п’яти років пропрацювати керівником підприємств і організацій машинобудівного комплексу.

Учасникам конкурсу необхідно подати на розгляд комісії план виробничої діяльності; заходи стосовно виконання завдань і результати аналізу можливих ризиків, а також з поліпшення техніко-економічних і фінансових можливостей показників підприємства, підвищення його конкурентоспроможності; обсяг надходження грошей до бюджетів; пропозиції з очікуваної динаміки покращення основних показників фінансово-господарської діяльності.

Конкурсанти мають подати Мінпрому бізнес-план розвитку підприємства, в якому потрібно врахувати розвиток заводу, який відбувався б за рахунок власних коштів і кредитів без залучення інвестицій. У бізнес-плані учасники конкурсу повинні передбачити щорічний приріст обсягів виробництва на рівні 10—50% протягом 5 років.

Підсумки конкурсу підіб’ють 19 грудня в Міністерстві промислової політики».

«Трудовий колектив ДП завод «Електроважмаш» звернувся до Харківської міської ради»

(із харківських газет)

У зверненні, оприлюдненому на сесії міської ради 7 листопада 2008 р., зазначено: «Підприємство працює стабільно, прибутково, є дисциплінованим платником податків у бюджет, забезпечує динамічний як технічний, так і соціальний розвиток. Чисельність працівників заводу зросла до 5,5 тисячі осіб. Два рази на місяць трудівники підприємства одержують вчасно заробітну плату, її середня величина — 2150 грн.

Трудовий колектив заводу упевнений, що діюча на підприємстві система управління підтвердила свою дієздатність і високий професійний рівень адміністрації заводу своїми результатами. Занепокоєність колективу полягає в тому, що, незважаючи на одні з найкращих показників розвитку серед промислових підприємств України, у владних структурах порушується питання про зміну керівництва заводу. Очевидно, що хтось хоче купити завод. А щоб він коштував недорого, треба поміняти керівництво, довести підприємство до банкрутства і продати його за безцінь, тим більше, що все це можна зробити, списавши на світову фінансову кризу. В результаті 5,5 тисячі харків’ян та їхніх родин залишаться без засобів до існування, а Україна — без єдиного підприємства, яке виготовляє сучасне електроустаткування для тепловозів, електровозів. Енергосистема України позбавиться вітчизняних генераторів для теплових і гідроелектростанцій».

Харківський міський голова М. Добкін:

«У країні триває процес деградації системи державної влади»

(із виступу на сесії міськради 7 листопада 2008 р.)

«Напевно, ще кілька років тому і в страшному сні неможливо було уявити, що ми колись обговорюватимемо ті питання, які були сьогодні озвучені в цьому залі. Напевно, нікому й на думку не могло спасти, що держава братиме участь у рейдерських атаках на своїх же власних державних підприємствах. А людей, які піднімали з руїн заводи і виводили їх на точку прибутковості, будуть звільняти або не продовжувати з ними контракти.

Зараз в Україні ніхто ні за що не відповідає, ніхто нікого не боїться, ніхто нікому не підпорядковується. І в такій ситуації усіляким ділкам дуже легко реалізовувати усі свої підступні плани. Я думаю, що в обов’язковому порядку трудові колективи наших найбільших підприємств — «ФЕДу», «Турбоатома», «Електроважмашу» — мають чітко знати: місто — з ними!

У країні не так багато підприємств, подібних до харківських заводів-гігантів. І в тому, що в нас працюють такі підприємства, немає заслуги жодного уряду чи президента в сучасній Україні. Це те, що нам дісталося в спадок. Тому той, хто хоче вивести їх із державної власності та віддати у власність громадянину іншої держави, чітко повинен розуміти: рано або пізно він понесе відповідальність».

«Керівник «Електроважмашу» обіцяє «битися» до останнього»

(із повідомлень ЗМІ)

«Ще над одним із найбільших підприємством України нависла загроза банкрутства. Побоювання директора, який нині виконує свої обов’язки з приставкою «в. о.», ґрунтуються на тому, що Міністерство промислової політики має намір оголосити конкурс на заміщення вакантної посади директора харківського державного заводу «Електроважмаш».

Віталій Чередник прийшов на підприємство три роки тому, у вересні 2005 року. Тоді теж не обійшлося без скандалу. Його призначення обстоювала облдержадміністрація. Проти — виступала обласна рада. Голова облдержадміністрації ставив перед новим керівником завдання підняти завод, зробити його візитною карткою харківської промисловості. Віталій Чередник упевнений, що йому це вдалося. Якщо у 2005 році завод випускав товарної продукції на 50 мільйонів гривень, то в 2008 році цей показник на підприємстві становитиме 750 мільйонів гривень. За цей самий період кількість працівників зросла майже вдвічі, середня зарплата з 380 гривень збільшилася до 2150. Інженери та висококваліфіковані робітники основних спеціальностей заробляють на місяць до 10.000 (!) гривень.

Підприємство погасило всі борги. Сьогодні розпочато технічне переозброєння. На майбутнє — великі плани. Але 6 жовтня у Віталія Чередника закінчився термін дії трудового контракту, що його він підписував з Міністерством промислової політики. За продовження даного контракту В. Чередника з Мінпромполітики спочатку клопотала Харківська облдержадміністрація...»

«Підприємство виведене з кризи і перебуває в стабільному фінансово-економічному стані»

(із листа голови облдержадміністрації міністру промислової політики)

«Після призначення в 2005 році Чередника В. І. керівником ДП «Електроважмаш» підприємство виведено з кризи й в останні три роки перебуває в стабільному фінансово-економічному становищі, має значні темпи зростання обсягів виробництва, рівня рентабельності, заробітної плати, забезпечує надходження до державного бюджету відповідно до фінансового плану, що значною мірою обумовлено успішним виконанням розробленої теперішнім керівництвом і особисто Чередником В. І. п’ятирічної програми з розвитку підприємства».

Саме через те, що програма розвитку підприємства була розроблена на п’ять років, а В. Чередник пропрацював на посаді лише три роки, повідомляли харківські ЗМІ, голова Харківської облдержадміністрації А. Аваков і просить міністра продовжити успішному керівникові контракт ще на два роки.

І далі пояснювали: «Свого часу призначення Віталія Чередника на посаду директора заводу ініціював саме голова облдержадміністрації Арсен Аваков. І завжди відкрито наголошував: «Чередник — відмінний менеджер. Товарообіг, фінансова активність підприємства з кожним місяцем збільшуються, зарплата зростає, заборгованості із податків більше немає. Якщо таких директорів звільняти, яких залишати?!» — запитував принциповий керівник області.

Але облдержадміністрація несподівано змінила своє рішення і відкликала відповідний документ. Заступник голови В. Бабаєв, який, до речі, доклав чимало зусиль для того, щоб саме В. Чередник три роки тому став директором заводу, недавно намагався щось пояснити журналістам стосовно того, що на його точку зору вплинула інформація із... СБУ. Утім, ніякої кримінальної справи стосовно Віталія Івановича дотепер немає, жодних слідчих дій, зрозуміло, не проводиться, але спробуй тепер кожному доведи, що ти не «неонімецький шпигун».

Президент України В. Ющенко:

«Це приклад державного підприємства»

Чутки про те, що харківські «Електроважмаш» і «Турбоатом» нинішній уряд жадає віддати не без особистої вигоди пакетом російському бізнесмену Костянтину Григоришину, в політичних та економічних колах ходять уже давно. Але не надто обізнані в двірцевих справах харківські робітники відмовляються вірити в те, що в цьому світі всі продається і все купується, і чекають роз’яснень від Президента. Тим більше, що глава держави завжди стояв на боці нинішнього керівництва заводу, і це саме про «Електроважмаш» не так давно були сказані його слова:

«Це приклад державного підприємства, колектив якого стояв на межі банкрутства. Спільними зусиллями трудового колективу, директора ви вирівняли фінансові показники. І тепер, певен, найближчим часом зможете ще в кілька разів наростити обсяги випуску продукції».