І знову кордон, прокурор, штамп у паспорті й заборона на в’їзд строком на п’ять років. Слідом за народним депутатом Мустафою Джемілєвим, духовним лідером кримськотатарського народу, в’їзд у Крим строком на п’ять років тепер заборонено й голові Меджлісу, депутатові кримського парламенту Рефату Чубарову.
Сталося це на в’їзді до окупованого Криму з боку 
Херсонської області в суботу ввечері, коли Чубаров повертався з Генічеська.
Саме у цьому місті Меджліс вирішив провести своє виїзне засідання й обговорити питання самовизначення кримських татар у Криму й дату проведення чергової сесії Курултаю (національного з’їзду).
Проведення засідання Меджлісу за межами Криму, а це сталося вперше з 1991 року, було спричинено тим, що раніше представниками так званої «кримської влади» також було заборонено в’їзд на півострів Мустафі Джемілєву. Тепер настала черга Рефата Чубарова.
Кримськотатарські органі самоврядування, по суті, залишилися без чинного керівництва, оскільки їхнім представникам, що залишилися в Криму, не вистачає виваженості й політичного досвіду Чубарова, а також безумовного авторитету Джемілєва.
Поки що складно спрогнозувати, як на відстані здійснюватиметься управління Меджлісом, який кримська влада намагається в будь-який спосіб зробити слухняним і керованим. Для цього і вживають такі кроки, як у випадку із Джемілєвим і Чубаровим.
У Генічеську Меджліс ухвалив рішення про проведення до кінця року другого з’їзду Всесвітнього конгресу кримських татар. Серед місць проведення розглядають Київ, Туреччину та Румунію.
А з датою проведення національного з’їзду, на якому може бути вирішено одне з головних політичних для кримських татар питань, про право на самовизначення, поки що не визначилися.
Також Меджліс вирішив скасувати квітневе рішення про делегування своїх представників у владу й рекомендував їм покинути займані пости.
Тим часом
На запитання, чому Чубарова і Джемілєва не пускають у Крим, відповіло українське МЗС, яке назвало Росію «тюрмою народів» і «шовіністичним агресором», здатним зруйнувати не тільки регіональний, а й глобальний мир. «Заборона російської влади й самопроголошеної бандитської влади в Криму на перебування глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова на рідній землі — це вирок кремлівській окупації», — йдеться у спеціальній заяві МЗС.
Однак, схоже, що мир як форму спокою й стабільності в Росії не розглядають в якості необхідної умови життя. А вже міжнаціональний мир, який загалом зберігався в Криму всі ці роки, не є метою. Інакше в рік 70-річчя трагічної депортації російське керівництво, так само як і їхні ставленики в Криму, не уподібнювалося б сталінським методам розв’язання проблем. Це коли немає людини — немає проблеми. Немає народу — немає проблем.
Крим.