Учора Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування подій 18—20 лютого на Майдані мала надіслати матеріали про результати своєї роботи до Гепрокуратури. «Очолювана мною Тимчасова слідча комісія завершила розслідування цих фактів і 7 липня надішле всі матеріали до Генпрокуратури», — повідомив голова комісії Геннадій Москаль та вчора надав відповідний звіт представникам ЗМІ.

Тимчасова слідча комісія, зокрема, встановила, що 19 лютого 2014 року голова СБУ Якименко ввів у дію антитерористичну операцію згідно з планом «Бумеранг», мета якої — фізичне знищення всіх, хто на той час перебував у будівлі профспілок, а також лідерів і активістів опозиційних партій ВО «Батьківщина», «УДАР» та ВО «Свобода».

«По периметру Майдану Незалежності та на прилеглих до нього вулицях, у квартирах і на дахах житлових та адміністративних будинків було виставлено снайперів підрозділу «Альфа» СБУ, спецпідрозділу «Сокіл» УДО, Внутрішніх військ та спецпідрозділу «Беркут», — ідеться у звіті ТСК. 20 лютого міністр внутрішніх справ Захарченко «віддає злочинний наказ щодо застосування вогнепальної зброї на ураження проти протестувальників».

Комісія констатувала, що в 75 відсотків загиблих та поранених від вогнепальної зброї є наскрізні вогнепальні поранення, що характерно для пострілів зі снайперських гвинтівок. А факт, що снайпери перебували на бойових позиціях, зафіксовано радіоперехопленням розмов між учасниками снайперських груп.

Г. Москаль також наголошує, що 22 лютого, в день призначення Арсена Авакова на посаду в.о. міністра внутрішніх справ, особисто підходив до нього із проханням виділити співробітників центрального апарату МВС для термінової охорони й опечатування зброї спецпідрозділів. Та, попри висловлену згоду, в.о міністра «в подальшому не вжив жодних заходів для збереження зброї та відповідної документації», що дало можливість командиру спецпідрозділу «Беркут» Кусюку та цілій групі співробітників «Беркута», які брали безпосередню участь у розстрілі учасників акцій мирного протесту на вул. Інститутській, викрасти з приміщення спецпідрозділу «Беркут» ГУ МВС України у м. Києві» саму зброю, а також журнали прийому та видачі вогнепальної зброї, накази про її закріплення за кожним конкретним співробітником спецпідрозділу, картки-замісники на отримання зброї, контрольні кулі та гільзи. Після цього Кусюк та група його підлеглих безперешкодно залишити територію України.

«Отже, через злочинно-халатне ставлення до виконання службових обов’язків керівництвом МВС, усі речові докази, які мали лягти в основу обвинувального акта щодо участі спецпідрозділу «Беркут» (окремої роти, яка була вдягнута в чорну уніформу), безповоротно втрачено й фактично відновленню не підлягає», — констатується у звіті.

Тож хоч сьогодні Генпрокуратурою й затримано двох працівників цієї роти, стосовно котрих є докази, що 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській вони мали в руках автомати Калашникова та стріляли з них, проте сама зброя відсутня.

Також у звіті робиться висновок, що керівником злочинної організації, яка відповідальна за вбивства на Майдані, є колишній Президент Віктор Янукович, а до цієї злочинної організації входив увесь склад Кабінету Міністрів станом на 22 січня 2014 року, командувач Внутрішніх військ Шуляк, заступник міністра внутрішніх справ Ратушняк, заступник начальника ГУ МВС України у м. Києві Мазан, заступник начальника ГУ МВС України у м. Києві Фетчук, начальник управління громадської безпеки ГУ МВС України у м. Києві Мариненко, начальник спецпідрозділу «Беркут» ГУ МВС України у м. Києві Кусюк, голова СБУ Якименко, перший заступник голови СБУ Тоцький, начальник спецпідрозділу «Альфа» СБУ Присяжний, начальник антитерористичного центру СБУ Меркулов, перший заступник міністра Кабміну Забарський, весь склад оперативного штабу, який було створено наказом голови СБУ Якименком для проведення антитерористичної операції, повний склад суддів Печерського районного суду м. Києва, якими було винесено завідомо неправосудну ухвалу №757/27190/13-Ц від 09.12.2013 року (про заборону мітингів), та посадові особи Київської міськради, які подали цей позов до суду.

«Дії цих осіб підпадають під статтю 255 Кримінального кодексу України — «створення злочинної ор-ганізації», — зазначив 

Г. Москаль та додав, що комісія продовжує свою роботу.