Такий аукціон у Луганську було проведено вперше. Його організатором, по суті, стала сама автор картин, виставлених на продаж. І причиною тому слугувало аж ніяк не прагнення художниці бути популярною за рахунок такого роду реклами. Її доля змусила.

Про луганську художницю Тетяну Ктитареву (на знімку) наша газета вже не тільки розповідала, а й зверталася до читачів із проханням допомогти молодій жінці, прикутій до візка. У Тетяни прогресує ревматоїдний артрит, який забирає її здоров’я. Уже кілька років вона не може ходити, а останнім часом почали відмовляти руки. Тетяна займається мініатюрним лаковим розписом, техніку якого вважають досить складною. Вона потребує великих зусиль, точності, упевненості в руках. Саме останньої художниця й позбавлена. Запалення суглобів руйнує організм. Руки художниці треба рятувати. Щоб викликати стійкі ремісії, Тетяні потрібно пройти курс лікування. Але, окрім зовсім невеликої пенсії інваліда, у неї немає інших доходів.

Пороги благодійних фондів і чиновників не оббивала. Вирішила «...брати свою долю в руки й діяти». Задумала провести аукціон, продати свої роботи й у такий спосіб зібрати необхідні 16 тисяч гривень. Писати мініатюри для Тетяни сьогодні дуже складно, тому вона зайнялася аквареллю. Її учні розповідали, як важко давалися Тетяні ці роботи. Весь цей час її кололи, намагаючись зняти біль. Бувало, що уколи не допомагали, але Тетяна все одно тримала кисть у руках і малювала. Букети квітів, казкових персонажів, улюблені куточки Луганська, свої фантазії. Акварелі вийшли соковиті, виразні й, що найголовніше, — світлі та радісні. «Коли я малювала, мені було добре, і я хотіла передати свій душевний стан. Мабуть, мені це вдалося».

Вона дуже хвилювалася й не приховувала свого розчарування: на аукціон прийшло зовсім небагато людей, переважно чиновники й журналісти. Підприємці, на допомогу яких розраховувала Тетяна Ктитарева, цей захід проігнорували. Тому необхідних грошей для купівлі дорогих ліків художниця так і не зібрала. Із 30 акварелей купили лише вісім. Половину робіт придбала секретар Луганської міської ради Надія Чернова. Загалом удалося зібрати близько 5 тисяч гривень. «Це тільки на одну крапельницю, — сумно констатувала Тетяна. — А мені таких крапельниць треба щонайменше п’ять».

Луганськ.

Фото автора.