Учора у Брюсселі Президент Єврокомісії Жозе Мануель Барозу та комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Фереро-Вальднер презентували пропозицію стосовно Східного партнерства — нової ініціативи, яка передбачає поглиблення відносин між ЄС та Україною, Вірменією, Азербайджаном, Грузією, Молдовою та Білоруссю в рамках Європейської політики сусідства. Українські журналісти мали можливість стежити за цією подією під час відеомосту з Брюсселем. А після завершення презентації на їхні запитання відповів Голова Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Метою Східного партнерства є політична асоціація та економічна інтеграція з Євросоюзом. Проте, Україна майже рік веде переговори з приводу підписання угоди про асоціацію, а з моменту нашого вступу до СОТ і про створення зони вільної торгівлі. Навіщо ж у такому разі Україну приєднали до когорти таких країн, як, приміром, Білорусь та Азербайджан, демократичні стандарти яких не відповідають європейським, незрозуміло. Запитання про таке дискримінаційне ставлення до нашої країни звучали і у брюссельській, і у київській залах. Пан Баррозу відповів, що «Україна справді досягла більшого прогресу порівняно з сусідами. Але Східне партнерство зможе додати їй можливостей для поглиблення відносин з ЄС». Беніта Ферреро-Вальднер додала, що участь нашої держави у Східному партнерстві дасть можливість отримувати ще більшу фінансову допомогу від Брюсселя. Нині в рамках програми європейської політики сусідства в період з 2007 по 2010 роки Україна отримає 494 млн. євро, тоді як програма Східного партнерства передбачає збільшення фінансування всіх країн-учасниць на 350 млн. євро. Щоправда, скільки грошей з цієї суми отримає Київ, поки що незрозуміло. А Голова Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Пінту Тейшейра нагадав, що хоча Східне партнерство й не надає жодної перспективи членства в ЄС, проте всі попередні поповнення Євросюзу відбувалися в «пакеті», наприклад, країни Іберійського півострова, Східної Європи та Балтики.

Інше важливе питання: чи не стане Східне партнерство інструментом для зниження впливу Москви в регіоні. Жозе Мануель Баррозу, коментуючи таке висловлювання, заявив: «Холодна війна закінчилася. Ми проти розділу континенту на сфери впливу». Водночас Президент Єврокомісії на початку своєї промови не приховував, що появу Східного партнерства значною мірою спричинив кавказький конфлікт.