Національна комісія регулювання електроенергетики вивчає можливість запровадження єдиної ціни на газ в Україні. Про це на прес-конференції в Києві повідомив голова НКРЕ Валерій Кальченко.

— Сьогодні ми розглядаємо питання щодо міксу газу для підприємств теплокомуненерго і газу власного видобутку для побутових споживачів, щоб ціна була єдиною, — повідомив він.

При цьому додав, що таке рішення не приймається одномоментно і ще потребує детальних обговорень. Натомість розповів про причини нещодавнього подорожчання цін на блакитне паливо для населення. Нагадаємо, з 1 грудня тарифи зросли на 35 відсотків.

— Ми виконували указ Президента, основна мета підвищення цін — збалансування фінансового становища НАК «Нафтогаз України» у зв’язку з тим, що видобуток власного газу був збитковим для компанії, — пояснив В. Кальченко.

Він також зазначив, що в указі глави держави рекомендувалося змінити методику нарахування ціни за споживчий газ.

— Якщо газ використовувався для приготування їжі, підігріву води, то указ передбачав би підвищення ціни до 1326 гривень за тисячу метрів кубічних, а якщо газ використовувався комплексно, ціна повинна була б становити 526 гривень. Це входило у дисонанс з тією методикою, що діяла до цього. Тому деталі ми доопрацювали, — сказав В. Кальченко.

Відтак НКРЕ залишила наявну методику, пропорційно піднявши вартість газу для всіх категорій споживачів на 35 відсотків. За словами В. Кальченка, відтепер ті, хто споживає не більше 2,5 тисячі кубометрів на рік, платитимуть у середньому 483 гривні за тисячу кубометрів. 732 гривні коштуватиме тисяча кубів для тих, хто споживає 2,5—6 тисяч кубометрів газу. Для третьої категорії населення, яка споживає від 6—12 тисяч кубометрів газу, один куб обійдеться 1490 гривні й нарешті ті, хто споживає понад 12 кубів на рік, платитиме 1790 гривень за один кубометр блакитного палива.

— Сьогодні така вартість відповідає реальним витратам на видобуток власного газу, — підсумував В. Кальченко.