Сесія обласної ради затвердила першочергові заходи для запобігання негативним явищам у фінансово-економічній сфері Дніпропетровщини. Документ складається з двох розділів: у першому зібрано пропозиції, які обласна рада вважає за необхідне прийняти на державному рівні, другий містить регіональні заходи.

Від центральних органів виконавчої влади депутати облради чекають вжиття заходів для зменшення податкового навантаження на підприємства гірничо-металургійного комплексу і хімічної промисловості, а також для стимулювання їхнього інноваційного розвитку. Щоби забезпечити можливість розвитку міст і районів, пропонується, зокрема, включити до бюджету розвитку місцевих бюджетів 10 відсотків податку на прибуток підприємств (крім державних та комунальних), розташованих на їхній території. А для того, щоб поліпшити фінансове становище сільськогосподарського виробництва, депутати вважають за необхідне відновити механізм закупівлі зерна під заставу за цінами, що склалися на світових біржових ринках, пролонгувати кредити та сплату компенсації відсоткової ставки за користування ними до 1 жовтня 2009 року, ввести державне регулювання цін на виробництво, транспортування, реалізацію мінеральних добрив, паливно-мастильних матеріалів.

У кризовий період пропонується знизити складові вартості комунальних послуг, зокрема, суми податку на додану вартість, ввести мораторій на підвищення банками відсоткової ставки за кредитами, виданими фізичним особам, а також забезпечити реалізацію права працівників на отримання допомоги у зв’язку з частковим безробіттям, щоб підтримати тих, хто трудиться зараз в умовах неповного робочого тижня.

Регіональні заходи спрямовані насамперед на забезпечення зайнятості громадян, виконання соціально-трудових гарантій, соціальний захист, на реалізацію заходів з енергозбереження, підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Необхідність прийняття такої програми, за словами голови обласної ради Юрія Вілкула, продиктована погіршенням економічного становища. Якщо у жовтні обсяги металургійного виробництва скоротилися на чверть, то в першій декаді листопада виробництво зменшилося ще вдвоє. Призупинено вісім із тринадцяти доменних печей. Зокрема, на ВАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», питома вага якого становить 35 відсотків у загальногалузевих обсягах, виробництво чавуну зменшилось на 68,5 відсотка, сталі — на 67,7, прокату готового — на 83,6, коксу — на 33,5, видобування руд — на 75 відсотків. Призупинено роботу ВАТ «Марганецький ГЗК», ВАТ «Орджонікідзевський ГЗК», ВАТ «Нікопольський завод феросплавів».

На 50 відсотків зменшилися обсяги виробництва у хімічній промисловості. В тому числі, у ВАТ «Дніпровський коксохімічний завод» — на 42,7, ВАТ «Баглійкокс» — більш як на 39, ВАТ «Дніпрошина» — майже на 58 відсотків. Тимчасово призупинено роботу ВАТ «ДніпроАзот», питома вага якого становить 35 відсотків у загальногалузевому виробництві.

До кінця року, за оцінками керівників базових підприємств, обсяги виробництва скоротяться ще на 5 відсотків, у тому числі на підприємствах металургійної галузі — на 20, хімічної — на 4 відсотки.

«У Верховній Раді зареєстровано майже тридцять законопроектів, які мають антикризове спрямування, проте реально діючої програми, за якою країна житиме у 2009 році, так і не прийнято, — зауважив Юрій Вілкул. — Немає аналогічних проектів і в регіонах України. Ми вважаємо, що прийняття і реалізація таких програм дозволить мінімізувати негативний вплив економічної кризи на стан справ у регіонах і країни в цілому».