Учора на засіданні Кабміну ухвалено розпорядження стосовно захисту людей з обмеженими можливостями. Відкриваючи засідання, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що до роботи над документом долучилися організації інвалідів та громадські організації. Він передбачає приведення чинного законодавства у відповідність із положеннями Конвенції ООН про права інвалідів.

Зі слів глави уряду, програма містить низку заходів, спрямованих на підвищення рівня освітніх послуг для людей з обмеженими фізичними можливостями. Зокрема, передбачає створення в складі Міністерства освіти і науки управління з питань виховання, навчання, реабілітації дітей та молоді з особливими освітніми потребами. Юлія Тимошенко повідомила, що видатки на фінансування освітніх потреб передбачать у проекті закону про державний бюджет на 2009 рік.

Прем’єр зазначила, що уряд також ініціює створення та запровадження системи ранньої медичної діагностики порушень розвитку у дітей з метою запобігання інвалідності. Також розпорядженням вводиться в дію порядок встановлення підгруп А і Б інвалідам першої групи, відповідно до Закону України «Про реабілітацію інвалідів».

Передбачається затвердити порядок забезпечення інвалідів медикаментами та забезпечити дотримання норм витрат на харчування й медикаменти для осіб з інвалідністю, які перебувають в інтернатах, та для інвалідів війни, які перебувають у госпіталях.

На вчорашньому засіданні Кабміну також говорили про необхідність удосконалити Правила дорожнього руху з урахуванням потреб інвалідів. Як поінформувала Прем’єр-міністр, розробка, прийняття і впровадження таких змін не потребує великих фінансових затрат, а натомість стане ще одним кроком у створенні такого простору для пересування інвалідів, який існує в усіх цивілізованих демократичних країнах.

Крім того, Юлія Тимошенко повідомила, що уряд пропонує внести зміни та доповнення до Державної програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення. Для цього Державній архітектурно-будівельній інспекції пропонується надати повноваження щодо здійснення контролю за будівництвом нових, реконструкцією і капітальним ремонтом існуючих об’єктів вулично-дорожньої мережі та надання дозволів стосовно їх експлуатації.