«Нинішня криза більш надумана, ніж справжня», — таке переконання має молодий та успішний генеральний директор відомої на Поділлі фірми «Вікно Плюс» Сергій Вєдєрніков.

Нема чого стогнати, треба будувати

Нещодавно на околиці Кам’янця-Подільського сталася неординарна подія: тут урочисто заклали фундамент нового заводу, який виготовлятиме сучасні склопакети. У той час, коли навколо тільки й чути про скорочення робочої сили, зупинку виробництва, Сергій Вєдєрніков вирішив не перечікувати тяжкі часи, а діяти. Передусім тому, що взагалі має такий рішучий характер. Він — спортсмен, автогонщик, чемпіон Європи. Звик до блискавичної реакції не лише в спорті, а й у бізнесі. До того ж американські експерти кажуть, що розпочинати нову справу саме в період економічної стагнації вельми корисно і, як правило, завершується вона успіхом. А щоб усе було так, як треба, запросили партнерів, пресу, депутатів та громадськість і на честь події заклали у фундамент пам’ятну капсулу, будівництво окропив свяченою водою священик (на знімку).

Міський голова Анатолій Нестерук щиро привітав такі кроки бізнесмена:

— Буквально недавно на нараді з питань житлово-комунального господарства, яку проводила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, вона звернулася до нас, учасників: «Шановні міські голови, головне, що ви маєте робити, це з ранку до вечора шукати резерви, «копати» в напрямку енергозбереження, бо це — зменшення витрат енергоносіїв, ціни на які постійно зростають і зростатимуть». Тож я із задоволенням приїхав на цей будівельний майданчик, і вважаю, що міська рада в минулому році вчинила правильно, виділивши п’ять гектарів землі для будівництва нового сучасного підприємства, яке виготовляє якісну енергозберігаючу продукцію. На старій ділянці йому вже тісно. На нових площах буде встановлено лінії, де виготовлятимуть сучасні склопакети та вікна марки «Вікно Плюс», що стали популярні не тільки в нашому краї, а й в усій країні. Адже вони допомагають зберігати тепло в наших будівлях, роблять їх охайнішими, естетичнішими. Для міста найважливішим є створення нових робочих місць, яких має бути понад 400. А значить, буде надходження коштів до міської казни. Ми впевнені, що цей проект буде успішним, бо за нього взявся Сергій Вєдєрніков, активна молода людина, депутат міськради, успішний підприємець. Для мене новина, що комерційним директором фірми став Олег Барановський, який ще вчора був банкіром. І це теж немаловажно.

Без промисловості — ні туди і ні сюди

Свого часу Кам’янець-Подільський обрав своїм головним пріоритетом туризм. Ця галузь не може сама-одна заробити на прожиття стотисячного міста.

— Не тільки туризм чи торгівля, що запанувала навколо, мають бути пріоритетами в нашому місті, це було б помилкою, — каже Сергій Вєдєрніков. — Розвиток промисловості дасть громаді хліб та до хліба. Добре, що це розуміє нинішня влада. Кожне місто гордилося б таким підприємством, яке ми запустимо вже в лютому 2010 року. Адже це буде найпотужніше виробництво пластикових вікон у Західній Україні. Більше однієї тисячі квадратних метрів на добу вікон, близько двох тисяч — склопакетів. Плануємо встановити лінію з виробництва гіпсокартонних профілів для будівельників, тим більше, поруч розташований завод легких металоконструкцій «Модуль», що дасть можливість не витрачати кошти на доставку матеріалу, а на місці робити потрібну людям продукцію. Ми сподіваємося, що будівельна компанія, якою керує Олександр Заєць, як завжди, гарно, якісно і у визначені терміни збудує об’єкт. До слова, технологія цієї будови така, що не дасть зупинитися й узимку. До 2011 року на цій ділянці плануємо інвестувати більше восьми мільйонів євро в обладнання, приміщення.

Як депутат Сергій Вєдєрніков уболіває за промислові підприємства міста, які так і не спромоглися піднятися з колін після розпаду Радянського Союзу. Були це великі заводи, «зав’язані» на партнерів у Росії, такі як, до прикладу, АвтоВАЗ. Хтось працював на «оборонку». Робітники, викинуті на вулицю у 90-х минулого століття, тепер активно розбудовують європейські країни. Але і там сьогодні не змовкають про кризу. Першими, хто залишиться без роботи, стануть саме наші заробітчани. Звісно, вони повертатимуться додому. Хтось захоче відкрити власний бізнес, а хто шукатиме працю на підприємствах міста. Тож треба, щоб вони не згорталися.

Живімо з вогником, але без диму

Успішний бізнес дає можливість і для благодійних справ. Свого часу Вєдєрніков подарував громаді міста автомобіль «швидкої допомоги», найчастіше ж підтримку надає продукцією. От і стоять «вікнаплюс» у лікарнях та школах, у будинку сімейного типу, в громадських організаціях інвалідів. Тепло та затишно людям. Ще однією справою свого життя він вважає авторалі. Видовищне шоу — чемпіонат України з авторалі прописалося в Кам’янці не без участі Вєдєрнікова. Екіпаж Небесний — Вєдєрніков був одним із кращих у багатьох гонках, хлопців пізнають та просять автографи.

Є ще одне кредо у Сергія. Він бачить майбутню Україну без нікотину, а її народ здоровим. «Кидаєш курити — отримуєш щомісячну надбавку до заробітної плати» — такий спосіб боротьби з тютюнокурінням обрав у себе на «Вікні Плюс» гендиректор. 100 гривень кожному, хто не курить узагалі, і 50 тому, хто відмовляється від шкідливої звички на роботі. Сергій Вєдєрніков і сам нещодавно розпрощався з цигарками, хоча до цього курив 28 років. Подолати залежність допомогли часті відрядження в західні країни, де ділові люди не курять. Сигарети забирають не лише здоров’я, а й робочий час. Антитютюнова кампанія дала перші результати. Робітники, які давно хотіли позбутися поганої звички, таки кинули курити. А для тих, хто ніколи не тримав сигарети в руках, надбавка до зарплати стала приємною несподіванкою. Сергій Вєдєрніков дбає, щоб проблем у його робітників не було, а в фірмі завжди панувала стабільність.

P. S. Коли на будмайданчику нового заводу дійшов час до закладання капсули, припинився дощ та засяяло сонце. Сама природа дає знак: у кінці темного тунелю завжди є світло!

Фото автора.