Постійно діючий виставковий майданчик сільськогосподарської техніки урочисто (на знімку) відкрили у Баштанці Миколаївської області. Трактори, комбайни, обприскувачі, грунтообробні агрегати вітчизняного виробництва господарники можуть не лише побачити, а й придбати на умовах лізингу. Як запевняли під час відкриття, надають техніку господарствам у лізинг на п’ять-сім років. Такі умови, вважає заступник генерального директора НАК «Украгролізинг» Ярослав Бардин, вигідні, бо дають змогу сільгоспвиробникам одразу отримувати прибуток від комбайна чи трактора й поступово розраховуватися за їх використання.

На думку Ярослава Бардина, коли кажуть, що вітчизняне сільгоспмашинобудування завмерло, його немає — це не так. На майданчику представлена гарна техніка українського виробництва, з сучасним дизайном. На наших підприємствах працюють талановиті конструктори, інженери. Але сільгоспмашинобудуванню не вистачає сучасного менеджменту.

Хоча деінде вітчизняна аграрна техніка програє в надійності. Про це вели мову на нараді-семінарі «Сучасний стан та перспективи розвитку фінансового лізингу в АПК України». Окремі виробники, приміром, укомплектовують вироблювану техніку китайськими підшипниками, які, як пластилін, спрацьовуються в однорідну масу. Страждає система й від неналежної експлуатації техніки недобросовісними лізингоотримувачами. Таку доводиться вилучати, ремонтувати й надавати у повторний лізинг. Ця машинерія також демонструвалася на виставковому майданчику поруч з новими агрегатами.

Фото автора.