Гепатит C загрожує кожному українцеві

27—28 листопада в Одесі пройшла конференція «Сучасні підходи до діагностики і лікування хронічних вірусних гепатитів». 80 лікарів із всієї України обговорювали медичні аспекти боротьби з епідемією вірусних гепатитів і перш за все гепатиту С в Україні.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) пророкує гепатиту С звання чуми XXI століття і прогнозує, що за 20—30 років «ласкавий і німий вбивця» стане головним викликом національним органам охорони здоров’я. За даними експертів, в Україні інфіковано від трьох до п’яти відсотків громадян, але через особливості непомітного перебігу хвороби 90 відсотків хворих навіть не здогадуються про міну сповільненої дії у власному організмі.

«На жаль, на відміну від Росії, Литви і Польщі, в нашій країні немає державної програми профілактики захворювання і лікування хворих. Доступ до кваліфікованої допомоги залишається проблемою тих, кому поставили діагноз. Міністерство охорони здоров’я навіть не веде статистику щодо кількості хворих на гепатит С», — відзначив Ярослав Гордієвич, координатор «Громадської ініціативи допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити в Україні». «Ми звернулися до Президента і уряду з вимогою розробити і прийняти державну програму, поки ще не пізно».

Сніданок з’їж сам

Сніданок має бути і бути поживним. Якщо організм молодий, то вранці є апетит. А поява апетиту супроводжується виділенням шлункового соку. У шлунку перетравлюється тільки білкова їжа — отже, вранці необхідно за наявності апетиту вживати білки — рибу, м’ясо, яйця, сир — чого душа забажає, але в комбінації з овочами і фруктами. Без апетиту білкові продукти їсти сенсу немає: немає апетиту — немає шлункового соку і соляної кислоти — і білки гнитимуть, а людина погано почуватиметься після такого «сніданку». І розповідає, що від сніданку їй погано.

Що робити, щоб повернути апетит вранці. Найпростіший засіб — склянка прохолодної води, в якій з вечора розчинено 1 ст. л. меду, а вранці доданий сік 1/2 лимона. Такий «коктейль молодості» спочатку подразнює шлунок, викликаючи на себе вироблення шлункового соку — і хвилин через 15—20 з’являється здоровий апетит.