У вівторок офіційний курс гривні перетнув черговий психологічний рубіж, сягнувши 7,1429 гривні за долар США і 9,0046 гривні за євро.

Це мало статися днем раніше. Адже ще з минулої п’ятниці набирала чинності постанова Нацбанку, яка прив’язувала офіційний курс до середнього значення міжбанківського. Але, попри те, що міжбанківський курс досяг 7,6 гривні за долар США, в понеділок Нацбанк встановив офіційний на рівні 6,88. Інакше кажучи, гривня подешевшала лише на 13,59 копійок.

Якщо пригадати курсову динаміку минулого тижня, то можна дійти парадоксального висновку — регулятор не в курсі, що робити з курсом. Зрештою, на це вказують і його кроки. Скажімо, то він рекомендує комерційним банкам відмовитися від встановлення комісійних під час продажу валюти, то закриває очі на те, що ті відверто ігнорують його рекомендації. То забороняє продавати долари дорожче від офіційного курсу на 1,5 відсотка, то скасовує свою заборону. Політику Нацбанку можна пояснити забороною МВФ девальвувати курс гривні більш як на два відсотки за день, але це не означає, що можна виправдати. Власне, на цьому акцентує увагу і Президент країни Віктор Ющенко — він дає регулятору на відновлення стабільності національної грошової одиниці вже лічені дні. Однак у цьому разі економіка ризикує одержати «плаваючий на спині» курс гривні, бо, з одного боку, надходження і відтік валюти з країни лишаються за нинішніх кризових явищ у базових галузях економіки невідомими величинами. А з другого — регулятор просить комерційні банки поінформувати його про обсяги конвертації гривневих депозитів за два останні місяці, але хтозна, як швидко одержить точну відповідь.

Спекулятивний характер курсової динаміки упродовж листопада важко заперечити, проте багато в чому його породили суперечливі рішення самого регулятора стосовно глибини обмежень на кредитному ринку, своєчасності і масштабів інтервенцій на міжбанківський ринок, механізму проведення валютних аукціонів тощо. Будьмо щирі: відтік інвестицій і потреба відповідати за боргами породили психологічний дискомфорт у банкірів, який став вирішальним детонатором панічних настроїв серед вкладників і позичальників.

Очевидно, що в більшості банків доларів зараз не бракує, бо вони купували їх у регулятора з метою на цьому заробити. Така психологія притаманна всім. Однак, як на мене, кількох днів на стабілізацію курсу виявиться замало, бо треба, щоб комбанки відчули гривневий дефіцит і почали продавати на міжбанку долари. Тоді курс почне падати так само стрімко, як зростав. Поза тим важко не погодитися з тими експертами, які вважають, що теперішній формат цін на метал дозволяє Нацбанку тримати офіційний курс гривні до долара США в районі шести гривень без надмірних інфляційних ускладнень.